Receptek

Borban párolt ponty szeletek ecetes-olajos lilahagymás burgonyasalátával
Tálalás előtt 2-3 órával keverjük össze a burgonyasalátát. Ahol a keverőedényben először az olajat, a mustárt, a zúzott fokhagymát keverjük el, majd sózzuk, borsozzuk és végül borecettel és kevés vízzel ízesítjük. Majd hozzáadjuk a szeletelt burgonyát és a karikára vágott lilahagymát.

Kaviáros palacsinta
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk, majd a 10 dkg liszttel összekeverjük és kelni hagyjuk, azaz kovászt készítünk. A kovászt hozzáadjuk a maradék liszthez, először a tojásos sárgájával, majd a tejjel és a végül a habbá vert tojásfehérjével lazán összekeverjük. Sózzuk és pihentetjük.

Roston sült ponty kápiapaprika-krémmel
Elkészítés: A pontyfilét sűrűn, 3-5 mm-es közökkel beirdaljuk. Irdalásnál a hús bőrös felét helyezzük a deszkára, a húst bőrig óvatosan bevagdossuk párhuzamosan. Besózzuk ésfél órán át hagyjuk, hogy a sóban álljon, ezáltal a hús feszesebbé válik, a szálkák pedig felpuhulnak. A serpenyőt felhevítjük, 1-2 kanál olajat öntünk alá. A filét a bőrös felén kezdjük sütni, amíg a bőr pirosra pirul, és a hús a 2/3-ig át nem fehéredik.