Hozzávalók
  • 4 db cipó, a leves tálalásához
  • 20 dkg ponty színhús – szálkátlanított
  • 20 dkg póréhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • só, fehérbors, szerecsendió, snidling


Elkészítés

Vajon karikára vágott póréhagymát pirítunk, liszttel megszórjuk, tejjel, vízzel felengedjük. Sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük, készre főzzük. Tálalás előtt frissen bekevert vajas galuskát szaggatunk bele, majd a 2×2 cm-es kockára vágott pontyot is belefőzzük. A vajas galuska akkor van kész, amikor feljön a leves tetejére. A halnak annyi idő kell, amennyi idő alatt a húsból a nyersesség kihúzódik. Szükség esetén utóízesítjük, tejszínnel dúsítjuk. A cipó tetejét levágjuk, a cipó belét kiszedjük, felkockázzuk, vajon megpirítjuk és a leves mellé tálaljuk. A levest a cipó belsejébe szedjük, és friss snidlinggel szórjuk meg.

(Alpári György gasztronómus receptje)