Hozzávalók
  • 10 + 30 dkg liszt
  • 1 + 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 5 dkg kaviár
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 citrom leve
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor snidling
  • olaj, a sütéshez


Elkészítés

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk, majd a 10 dkg liszttel összekeverjük és kelni hagyjuk, azaz kovászt készítünk. A kovászt hozzáadjuk a maradék liszthez, először a tojásos sárgájával, majd a tejjel és a végül a habbá vert tojásfehérjével lazán összekeverjük. Sózzuk és pihentetjük. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk olajozott serpenyőben. A kisütött palacsintákat tálalásig melegen tartjuk, tálaláskor tejföllel megkenjük és egyenletesen elosztjuk rajta a finomra vágott hagymával és citrommal ízesített kaviárt. A bátrabbak tortaformát is képezhetnek a palacsintákból, melyet majd szeletekre vágva tejföllel, snidlinggel körítve tálalhatunk. Egyébként hagyományos módon felgöngyölve is különlegesen finom a kaviáros palacsinta. Leggyakoribb körete a burgonyából készült vékony, száraz ital, amelyet általánosan vodkának neveznek. Jégbe hűtött száraz pezsgővel is kitűnő.

(Alpári György gasztronómus receptje)