Hozzávalók
  • 60 dkg hal
  • 3 db zsemle
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl olaj
  • csipetnyi só, bors, pirospaprika

Paradicsommártáshoz:

  • 10 dkg paradicsompüré
  • 10 dkg savanyú uborka
  • 5 dkg újhagymaszár
  • 0,5 dl olaj
  • só, bors, erőspaprika


Elkészítés

Olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, a zöldpetrezselymet, a fokhagymát és hozzáadjuk a tejben áztatott zsemlékhez. A szálkátlanított halat ledaráljuk, összekeverjük az ízesített zsemletöltelékkel, tojással, zsemlemorzsával. Ízlésünknek megfelelő méretű húspogácsákat szaggatunk, melyeket a maradék zsemlemorzsába mártást követően, forró olajban átsütünk. Az aranybarnára sült halpogácsákat forrón, a hideg paradicsommártással tálaljuk.
(Alpári György gasztronómus receptje)