Manapság már mindennek van bio változata: biotyúk, biopaprika, biotojás, biohal – és még hosszasan lehetne sorolni. De mitől bio a biotermék és miben különbözik a hagyományos termelői portékától? A karácsony közeledtével az ünnepi menük szerves része a hal, ezért a Kapjrá.hu stábja utána járt, hogy érdemes-e biohalat vásárolni.

Először érdemes tisztázni, hogy mit nevezünk bioterméknek. A hivatalos megfogalmazás szerint a biotermékek jellemzője, hogy „a mezőgazdasági eredetű alkotórészeinek legalább 95 százaléka ökológiai gazdálkodásból származik. A számítás során a feldolgozás előtti teljes tömeget és nem a végterméket kell figyelembe venni.” Tehát ez egy olyan gazdálkodási forma, amely természetes ökológiai ciklusokon, például szerves trágyázáson és biológiai növényvédelmen alapul. Tilos a hozamfokozószerek – hormonok, antibiotikumok – és használata valamint a génmódosított növények termesztése.

A biogazdálkodás előnye, hogy oly módon állíthatóak elő vitaminokban gazdag termékek, hogy a lehető legkevesebb káros anyagot tartalmazzák. Jól hangzik, de akkor mi lehet a baj, miért nem ezt vesszük és fogyasztjuk mindig? Általános kritika az ökogazdálkodással szemben, hogy a természetes eljárások alkalmazása miatt nem tudják teljesíteni a jelenlegi – nem bio – termelési elvárásokat. Ennek hatására pedig a biotermékek termelésének általánossá válása pl. a globális élelmiszerárak azonnali jelentős emelkedéséhez vezetne. Ez a fejlődő országokban több millió ember számára végzetes lenne, hiszen az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) által 2015-ben végzet felmérés szerint most is csaknem 800 millió ember éhezik.

Magyarországon mindössze 300 ezer hektár területen alkalmaznak bio termesztési módszereket, ami a hagyományos művelésű területeknek kevesebb, mint az 5 százalékát teszi ki. Az ökotermelés az egyik alapja a bio állattenyésztésnek is, hiszen a takarmány, amit az állat elfogyaszt, nem tartalmazhat semmiféle vegyszert. A biohalak esetén az is fontos, hogy az élőhelyükként szolgáló vizek minősége és az állatok tartási körülménye is kifogástalan legyen.

Róka fogta csuka

Azt tudjuk, hogy egyes – elsősorban tengeri – halak húsa higany tartalmaz, így nem árt odafigyelni, hogy honnan származik az elfogyasztásra szánt hal. Magyarországon szerencsére jobb a helyzet, az édes vízi halak jóval biztonságosabbak tengeri rokonaiknál. Azonban például a megfelelő volumenű és hatékonyságú tenyésztéshez antibiotikumokat is használni kell, hogy az uszonyosok minél előbb az asztalunkra kerülhessenek. Ezek összetevői már évtizedek megtalálhatóak szinte az összes agrárproduktumban, éppen ezért alkalmazásuk során mind országos szinten, mind pedig az Európai Unióban szigorú szabályoknak kell megfelelniük.

A biotermékek előállítását és forgalmazását szigorú hazai, illetve EU-s regulák szabályozzák. Cserébe minden mesterséges összetevőtől és hatástól mentes, garantáltan egészséges étel jut csak el a bio címke alatt a konyhánkig. Ennek azonban ára van: így például a haltenyésztés esetén – a felmérések szerint – a biohalak a magasabb előállítási költségek miatt átlagosan 20 százalékkal kerülnek többe a bio címkével nem rendelkező társaikhoz képest.

Tehát az egészségnek ára van, mégis egyre többen gondolják úgy, megéri biotermékekre váltani, mert biztosan meg fognak térülni a ráfordításaink.