A halételek fogyasztásával kapcsolatban széles körben elterjedt a köztudatban, hogy nemcsak finomak, de számos jótékony hatással is rendelkeznek, magas omega-3 zsírsav- és fehérjetartalmuknak köszönhetően. Az omega-3 nagyban hozzájárul az idegrendszer fejlődéséhez, ezért fontos, hogy a szervezet már az élet korai szakaszában hozzájusson ehhez az értékes tápanyaghoz. Ugyanis ezzel már a várandóság alatt serkenthető a magzatok agyi fejlődése. A Kapjrá.hu stábja részletesebben is utána járt, hogy mi a legjobb a babának és a mamának.

Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás alig 4,4 kilogramm, amellyel egyelőre a sereghajtók táborát gyarapítjuk az Európai Unióban, a listavezető Portugáliában ez a szám 56 kilogramm fölött van. Ugyanakkor biztató, hogy egyre többen vannak tisztában a hal és a halból készült ételek változatosságával és fogyasztásuk egészségre gyakorolt pozitív hatásaival.

Egy kutatásban a halételekkel kapcsolatos asszociációkra a válaszadók 30 százalékának az egészség, egészséges, illetve az omega-3 és omega-6 szavak jutottak először eszükbe. Azt már kevesebben tudják, hogy a halételek a zsírsavakon túlmenően cinket és vasat, valamint kiváló minőségű fehérjét is tartalmaznak, amelyek mind nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez.

Az omega-3 olyan esszenciális zsírsav, ami elengedhetetlen az emberi szervezet számára, ám a testünk nem képes előállítani. Hiánya immun-, ideg-, valamint a szív-, és érrendszeri panaszokat vonhat maga után, ezért kiemelt fontosságú, hogy kellő mennyiségben vigyük be a szervezetünkbe. Emiatt az is kulcsfontosságú, hogy a születendő gyermekek már a terhesség alatt hozzájuthassanak ezekhez a zsírsavakhoz, elősegítve az idegrendszeri fejlődésüket. Persze időnként hallani, hogy a túlzott mennyiségű halfogyasztás nem minden esetben hasznos a várandós nők szervezetének. Megpróbáltuk hát összeszedni, hogy mi a jó és mi az, amit kicsivel több odafigyeléssel ajánlott fogyasztani az áldott állapot alatt.

Ami jó, és ami kevésbé

A már említett zsírsavak nem csak a magzat agyi fejlődését segítik, de – a National Center for Biotechnology Information kutatói szerint – összefüggés mutatható ki a terhesség alatti omega-3 fogyasztás és a szülés utáni depresszió között is. Mindazok a nők, akik a várandósság hónapjaiban túl kevés omega-3-at fogyasztottak, nagyobb eséllyel estek szülés utáni depresszióba.

Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen halat eszünk: egyes tengeri halak húsa kis mennyiségben higanyt tartalmazhat. Ez egy felnőtt ember számára veszélytelen, ám az ilyen halak rendszeres fogyasztása árthat a babának. Terhesség alatt érdemes még elkerülni a kagylót és a nyershalakat – sushit, sashimit valamit a nyers és füstölt halakat. Ezen kívül jobb, ha hanyagoljuk a nagy testű halak fogyasztását is. Tehát annak, aki terhesen egy kis cápauszony csemegére vágyik, célszerűbb megvárni a szoptatás végét.

Viszont vannak kifejezetten „bababarát” halak, amelyeket nyugodt szívvel fogyaszthatunk a terhesség alatt is, ilyennek az édesvízi halak. Bár a higany jelenléte esetükben is kimutatható, ám bennük többnyire nem metil-higany formájában van jelen, ezért az édesvízi halak fogyasztása biztonságosnak tekinthető. Ilyen édesvízi halak lehetnek a hazánkban nagy mennyiségben megtalálható ponty, harcsa, busa és pisztráng.

Ha kedvet kaptál egy kis halas ételhez, de nincs ötleted, hogy mit főzz, kattints ide és szemezgess a receptjeink közül.