A sügért talán nem kell bemutatni senkinek: egy közismert és közkedvelt magyar hal. Hogy mi a barramundi? Szintén sügér, csak épp az ausztrál és az óriás jelzőt is elé lehet tenni. Lehet, névről még kevésbé ismert, de népszerűsége egyre nő és tény, hogy több fogy belőle, mint a sügérből. Hogy mi ennek az oka? Cikkünkből kiderül!

A barramundi húsa nem csak ízletes, egészséges, de szálkamentes is és még a tonhalnál is nagyobb mennyiségben tartalmaz esszenciális omega-3 telítetlen zsírsavat, amelyek jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a sejtek határhártyáinak, enzimeinek felépítésében, működésében, valamint a látásban, a szaporodásban, az emberi agy magzati és a csecsemőkori fejlődésében, de a későbbi működésében is. Így nem is kétség, hogy a táplálkozásban betöltött szerepe egyre fontosabb.

Világszerte már több helyen találhatunk barramundi farmokat, de nem is kell messze menni, Jászkiséren is működik egy gazdaság, amelyből a halból jelentős kereskedelmi mennyiséget képes előállítani.A magyar barramundiknak arany életük van ebben a geotermikus hőforrás mellé épített, 21. századi halfarmon, ahol 28 Celsius fok hőmérsékletű vízben úszkálhatnak és jó minőségű táplálékot kapnak.Mindez garantálja, hogy asztalunkra is kiváló minőségű halhús kerüljön.

De hogy kerül az asztalra? Ami az ínycsiklandó és egészséges barramundiból készült halételek elkészítését illeti, szinte bárhogy nekiláthatunk – süthetjük, főzhetjük, párolhatjuk – még a szálkákkal se kell bajlódni, mivel nincs neki. Ha ennyi érv nem elég a barramundi mellett, akkor azt is eláruljuk, hogy a hal húsa – állagát és ízvilágát tekintve – is prémium minőségű. Hiába az észérv, hogy egészségtől kicsattanó halat érdemes enni, a pénzkérdés közbeszólhat, ezért lássuk az árát!Asüllő bizony versenytársa lelt, mivel a barramundi valamivel kedvezőbb árfekvésben kapható.