EGÉSZSÉGES, KÖNNYŰ, FEHÉRJEDÚS – A MAGYAROK TÖBBSÉGÉNEK EZ JUT ELŐSZÖR ESZÉBE A HALRÓL, 32%-UNK PEDIG KIFEJEZETTEN SZERETI A HALAS ÉTELEKET. UGYANAKKOR, A TÉMÁBAN VÉGZETT LEGUTÓBBI FELMÉRÉS AZT MUTATJA: ÉVENTE CSUPÁN PÁR ALKALOMMAL KERÜL HAL A TÁNYÉRUNKRA, NÉGY KILOGRAMMOS ÉVI HALFOGYASZTÁSUNKKAL PEDIG A SOR VÉGÉN KULLOGUNK EURÓPÁBAN.

A megkérdezettek 44,2%-a heti, illetve havi rendszerességgel, 36,1%-a évente csupán néhány alkalommal, 11,1%-a pedig évente egyetlen egyszer, zömmel karácsonykor eszik halat. A magyarok 8%-ának soha nem kerül hal a tányérjára, és alig vannak olyanok (0,4%), akik minden nap ezt az étket választják – derül ki abból a felmérésből, amely a magyar lakosság halfogyasztási szokásait vizsgálta.

A legnépszerűbb ételek a halászlé, a rácponty, a rántott illetve a sült hal. A megkérdezettek többsége könnyű, fehérjedús táplálékként gondol a halra, és legalább olyan egészségesnek véli, mint például a kefirt, a zöldségeket, gyümölcsöket. A „halrajongók” kiemelték még, hogy a hal változatosan elkészíthető, és remekül beleillik a diétába. A magyar emberek közel harmada (32,1%) nagyon szereti a halas ételeket, és csak mindössze 18% kapcsol valamilyen negatívumot a halakhoz.

halfogyasztasi_szokasok_infografika

A kutatásból az is kiderült, hogy az EU-ban a portugálok, a norvégok és a spanyolok járnak élen halevésben, Magyarország az évi 4 kilogramm/fő halfogyasztásával a sor végén kullog. A hozzánk hasonlóan, tengerrel nem rendelkező országokban is sokkal több hal fogy: a szlovákok például 8 kilót, az osztrákok fejeként évi 13 kilót halat esznek belőle.

Az ajánlások szerint hetente legalább kétszer kellene halat enni, ez ugyanis jelentősen csökkentené a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát. Fontos tehát a halételek népszerűsítése, hogy az egy főre jutó halfogyasztás növekedhessen. A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek mindannyiunk asztalára.

 

Junges Paar hat Spaß beim Kochen in der Küche