- 2 db konyhakész kecsege
 - fél citrom
 - 5 dkg vaj
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 1 evőkanál fehérborecet
 - só, őrölt fehérbors
 
A főzelékhez:
- 60 dkg gyalult tök (vagy 2 db cukkini)
 - 5 dkg vaj
 - 5 dkg liszt
 - 5 dkg vöröshagyma
 - 1 csokor kapor
 - 2 dl tejföl
 - fél liter tej
 - só, cukor, 1-2 evőkanál almaecet
 
A kecsegéket orruknál fogva forró lobogó vízbe mártjuk. Onnan kivéve kemény bőrüket lenyúzzuk. Fejüket, farkukat levágjuk, törzsüket hosszában kettévágjuk, gerinchúrjukat eltávolítjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlével, almaecettel fél órát marináljuk. Közben elkészítjük a főzeléket. A gyalult tököt, vagy szép, hosszú szálakra gyalult cukkinit sózzuk, állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. A finomra vágott hagymát vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kicsavart tököt, vagy cukkinit. Saját levében, kevés ecettel, cukorral és finomra vágott kaporral félpuhára pároljuk. Majd tejjel felöntjük, liszttel elkevert tejföllel habarjuk és kiforraljuk. Tálaláskor friss kaporral megszórjuk. A marinált kecsegeszeleteket vajban közepes lángon megsütjük és a főzelékkel együtt tálaljuk.
(Alpári György gasztronómus receptje)
