- 2 db konyhakész kecsege
- fél citrom
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fehérborecet
- só, őrölt fehérbors
A főzelékhez:
- 60 dkg gyalult tök (vagy 2 db cukkini)
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dkg vöröshagyma
- 1 csokor kapor
- 2 dl tejföl
- fél liter tej
- só, cukor, 1-2 evőkanál almaecet
A kecsegéket orruknál fogva forró lobogó vízbe mártjuk. Onnan kivéve kemény bőrüket lenyúzzuk. Fejüket, farkukat levágjuk, törzsüket hosszában kettévágjuk, gerinchúrjukat eltávolítjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlével, almaecettel fél órát marináljuk. Közben elkészítjük a főzeléket. A gyalult tököt, vagy szép, hosszú szálakra gyalult cukkinit sózzuk, állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. A finomra vágott hagymát vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kicsavart tököt, vagy cukkinit. Saját levében, kevés ecettel, cukorral és finomra vágott kaporral félpuhára pároljuk. Majd tejjel felöntjük, liszttel elkevert tejföllel habarjuk és kiforraljuk. Tálaláskor friss kaporral megszórjuk. A marinált kecsegeszeleteket vajban közepes lángon megsütjük és a főzelékkel együtt tálaljuk.
(Alpári György gasztronómus receptje)