Hozzávalók
  • 40 dkg süllőfilé
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj a sütéshez

 

A mártáshoz:

  • 12 g zöldbors
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál Worcestershire mártás
  • 2 dkg vaj
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2 dl húsleves
  • 1 dl tejszín
  • 1 teáskanál étkezési keményítő


Elkészítés

A bors egy részét törd durvára mozsárban, majd pirítsd meg kissé a felhevített vajon, amíg pattogni nem kezd, ekkor öntsd fel a húsalaplével, és keverj bele Worcestershire mártást és mustárt. Kevergetve forrald, míg a fele el nem fő, majd öntsd fel a tejszínnel és forrald tovább, amíg be nem sűrűsödik kicsit. A vajat csak közvetlenül tálalás előtt add hozzá.

A süllőfilé elkészítéséhez süsd meg a halat a serpenyőben: az olajat előtte hevítsd fel, ha a halat beletetted állítsd a hőfokot közepesre. A filé sütését mindig a bőrös felével kezd, és egy spatula segítségével nyomd le pár másodpercig, hogy a hal bőre egyenletesen piruljon. Süsd ezen az oldalon 3-4 percig, míg aranybarna, ropogós nem lesz a bőre, majd fordítsd meg, és süsd még 2-3 percig. Vigyázz, hogy ne száradjon ki a hús, mert így elveszítheti a vajas, lágy ízét.

(A Jászkiséri Halas Kft. receptje alapján)