- 40 dkg süllőfilé
- só
- frissen őrölt bors
- olívaolaj a sütéshez
A mártáshoz:
- 12 g zöldbors
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál Worcestershire mártás
- 2 dkg vaj
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 2 dl húsleves
- 1 dl tejszín
- 1 teáskanál étkezési keményítő
A bors egy részét törd durvára mozsárban, majd pirítsd meg kissé a felhevített vajon, amíg pattogni nem kezd, ekkor öntsd fel a húsalaplével, és keverj bele Worcestershire mártást és mustárt. Kevergetve forrald, míg a fele el nem fő, majd öntsd fel a tejszínnel és forrald tovább, amíg be nem sűrűsödik kicsit. A vajat csak közvetlenül tálalás előtt add hozzá.
A süllőfilé elkészítéséhez süsd meg a halat a serpenyőben: az olajat előtte hevítsd fel, ha a halat beletetted állítsd a hőfokot közepesre. A filé sütését mindig a bőrös felével kezd, és egy spatula segítségével nyomd le pár másodpercig, hogy a hal bőre egyenletesen piruljon. Süsd ezen az oldalon 3-4 percig, míg aranybarna, ropogós nem lesz a bőre, majd fordítsd meg, és süsd még 2-3 percig. Vigyázz, hogy ne száradjon ki a hús, mert így elveszítheti a vajas, lágy ízét.
(A Jászkiséri Halas Kft. receptje alapján)