- 1 kg tisztított fejnélküli apróhal vegyesen
- 5 dl 10%-os ecet
- 4 babérlevél
- 3 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db ecetes uborka
- 1 db jégcsapretek
- 2 dl tejföl
- 7 dkg só
- 7dkg cukor
- szemesbors, borókabogyó, koriander, babérlevél
Az apróhalat (keszeg, kárász, compó stb. vagy fagyasztott hering) megtisztítjuk, vízben többször átmossuk, mély tálban sózzuk, cukrozzuk és 3 napig állni hagyjuk. 3 nap után újra kimossuk, majd szemes borsot, borókabogyót, koriandert, babérlevelet teszünk a halak közé. Hozzáadjuk a karikára vágott vöröshagymát, majd rétegezve ízlésesen, sárgarépával díszítve üvegekbe rendezzük. Egy rész ecetből, két rész vízből összeforralt és visszahűtött páclével töltjük fel üvegeinket. Pácolt halaink 1 hét után fogyaszthatók. Tálaláskor retekszalmát készítünk. Hámozott jégcsapretket hosszában, cérnametélt vastagságúravágjuk, majd jeges vízben állni hagyjuk, kiemeljük, lecsepegtetjük, tálaljuk. Ekkor a retek ropogós, kazallá rendezhető, mely köré rakjuk a savanyított halunkat, ecetes uborkát, tejfelt és frissen karikázott lilahagymát.
Megjegyzés: Boltban vásárolt ruszlival 1 hetet megtakaríthatunk.
(Alpári György gasztronómus receptje)