Hozzávalók
- 4 db cipó, a leves tálalásához
- 20 dkg ponty színhús – szálkátlanított
- 20 dkg póréhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- só, fehérbors, szerecsendió, snidling
Elkészítés
Vajon karikára vágott póréhagymát pirítunk, liszttel megszórjuk, tejjel, vízzel felengedjük. Sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük, készre főzzük. Tálalás előtt frissen bekevert vajas galuskát szaggatunk bele, majd a 2×2 cm-es kockára vágott pontyot is belefőzzük. A vajas galuska akkor van kész, amikor feljön a leves tetejére. A halnak annyi idő kell, amennyi idő alatt a húsból a nyersesség kihúzódik. Szükség esetén utóízesítjük, tejszínnel dúsítjuk. A cipó tetejét levágjuk, a cipó belét kiszedjük, felkockázzuk, vajon megpirítjuk és a leves mellé tálaljuk. A levest a cipó belsejébe szedjük, és friss snidlinggel szórjuk meg.
(Alpári György gasztronómus receptje)