Hozzávalók
A halhoz:
- 80 dkg ponty
- 8 dkg vaj
- ½ citrom leve
- csipet só, fehérbors
A cukkinimetélthez:
- 2 közepes cukkini hámozás nélkül metéltre vágva
- 15 dkg széles metélt, házi készítésű
- 2 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 1 csokor kapor finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-1 csipet só, bors, cukor
Elkészítés
A pontypatkókat sózzuk, borsozzuk, citromlével marináljuk. A házi széles metéltet bő sós fővő vízben al dente főzzük, öblítés nélkül a ressre – nem túl − párolt cukkinihez keverjük. A cukkinit vajon pároljuk fokhagymával és sóval, fehérborssal, cukorral, finomra vágott kaporral ízesítjük. Tejszínnel összeforraljuk, és a főtt széles metélttel együtt tálaljuk. A pontypatkókat vajban ropogósra sütjük, és azonnal szervírozzuk.
(Alpári György gasztronómus receptje)