Hozzávalók

A halhoz:

  • 80 dkg ponty
  • 8 dkg vaj
  • ½ citrom leve
  • csipet só, fehérbors

 

A cukkinimetélthez:

  • 2 közepes cukkini hámozás nélkül metéltre vágva
  • 15 dkg széles metélt, házi készítésű
  • 2 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor kapor finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 csipet só, bors, cukor


Elkészítés

A pontypatkókat sózzuk, borsozzuk, citromlével marináljuk. A házi széles metéltet bő sós fővő vízben al dente főzzük, öblítés nélkül a ressre – nem túl − párolt cukkinihez keverjük. A cukkinit vajon pároljuk fokhagymával és sóval, fehérborssal, cukorral, finomra vágott kaporral ízesítjük. Tejszínnel összeforraljuk, és a főtt széles metélttel együtt tálaljuk. A pontypatkókat vajban ropogósra sütjük, és azonnal szervírozzuk.

(Alpári György gasztronómus receptje)