Hozzávalók
A halhoz:
- 60 dkg harcsa kockázva
- 0,5 dl olaj
- 2 fej finomra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dkg pirospaprika
- 2 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- só, fehérbors, szerecsendió ízlés szerint
A túrógombóchoz:
- 50 dkg túró
- 20 dkg búzadara
- 3 db tojás
- 20 dkg karikára szeletelt vöröshagyma
- 5 dkg vaj
Elkészítés
A túrót, búzadarát, tojást bekeverés után – míg a paprikást elkészítjük – pihentetjük. A karikára vágott vöröshagymát vajon készre sütjük. Az olajon a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd ízesítjük pirospaprikával, fokhagymával. Felengedjük 3 dl vízzel, és alaposan kiforraljuk. A liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízesítjük, mártásszerű, krémes állagúra főzzük. Tálalás előtt beleforraljuk a 2 x 2 cm-es kockákra vágott harcsát. A pihentetett és formázott túrógombócokat fővő sós vízben 8-10 perc alatt készre főzzük. Vízből kiszedve a vajban pirított hagymával átforgatjuk, és a harcsapaprikás mellé tálaljuk.
(Alpári György gasztronómus receptje)