Hal:
- ½ kg afrikai harcsa filé
- 5 ek. olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 citrom
- só, tarka bors
Köret:
- 2 nagyobb batáta
Saláta:
- 2 nagy avokádó
- 1 nagy grapefruit
- Fekete olajbogyó ízlés szerint
Az öntethez:
- 1 dl citromlé
- 1,5 ek. méz
- só, tarka bors
Ha friss filét nem tudsz beszerezni, a fagyasztott is jó lesz (ez most az utóbbi volt). A kiolvadt filét mosd meg, majd sózd le, várj pár percig, amíg bevonja a sós lé a halhúst. Ha túl vastag a filé, félbe is vághatod, ez kb. jó ujjnyi vastag volt. Vegyél egy, a hal méreténél kb. háromszor nagyobb alufólia darabot, amire tegyél az előzetesen elkészített fűszeres olajból. A fűszeres olaj ezúttal olívaolajból, tört tarkaborsból és aprított petrezselyemből állt, gyomorkímélés végett a fokhagymát kihagytam belőle, de alapvetően ez az egyik fő fűszer benne. A felkarikázott citromot tedd az alufólia aljára a hal hosszában majd fektesd rá a filét, aminek az alsó oldalát előzőleg megkented a fűszeres olajjal. Ezt követően a felső oldalát is kend meg, tegyél arra is citromkarikákat, majd alaposan csomagold be a fóliába (több réteget is rátehetsz a biztonság kedvéért). Előmelegített sütőben, magas hőfokon (200 °C) kb. 25-30 perc alatt elkészül. 20 perc után a fóliát leveheted a tetejéről, hogy kissé megpiruljon.
Köretként krumplipüré, vagy jelen esetben batátapüré is adható mellé. A batáta, ha sütőben sütöd, nem pedig főzöd, jobban megőrzi az ízét (kb. 1 óra, 200 °C-on).
A saláta avokádóból, grapefruitból és félbevágott fekete olajbogyóból készült. Az öntethez citromlére, mézre, sóra és borsra lesz szükséged, amibe a felvágott avokádót tedd bele elsőként, nehogy elszíneződjön, majd add hozzá a grapefruitot és az olajbogyót.
Utólagos tapasztalatként elmondhatom, hogy inkább krumplipüré javasolt a hal mellé, és a saláta is nagyon finom, de annyira karakteres izű, mind a hal, a köret, és a saláta, hogy nem tudnak érvényesülni egymást mellett. De azért elfogyott mind.
Forrás: “Egy kezdő háziasszony”