Hozzávalók
- 60 dkg hal
- 3 db zsemle
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 3 db tojás
- 2 dl tej
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl olaj
- csipetnyi só, bors, pirospaprika
Paradicsommártáshoz:
- 10 dkg paradicsompüré
- 10 dkg savanyú uborka
- 5 dkg újhagymaszár
- 0,5 dl olaj
- só, bors, erőspaprika
Elkészítés
Olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, a zöldpetrezselymet, a fokhagymát és hozzáadjuk a tejben áztatott zsemlékhez. A szálkátlanított halat ledaráljuk, összekeverjük az ízesített zsemletöltelékkel, tojással, zsemlemorzsával. Ízlésünknek megfelelő méretű húspogácsákat szaggatunk, melyeket a maradék zsemlemorzsába mártást követően, forró olajban átsütünk. Az aranybarnára sült halpogácsákat forrón, a hideg paradicsommártással tálaljuk.
(Alpári György gasztronómus receptje)