A halhoz:
- 80 dkg csuka, 2,5 cm darabokra vágva
- 2 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dkg pirospaprika
- 1 db cseresznyepaprika
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 0,5 dl fehérbor
- 0,5 dl tejföl
- 0,5 dl olaj
- csipet só, bors, köménymag
A sztrapacskához:
- 60 dkg burgonya
- 30 dkg liszt
- 30 dkg káposzta
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 db tojás
- csipet só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
Az olajon a vöröshagymát a köménymaggal, fokhagymával aranysárgára pirítom, majd a friss paprikákat, paradicsomot belefőzöm. A tűzről levéve tört pirospaprikával, sóval, borssal, fehérborral ízesítem. Ezt követően a pörköltet 15 percen keresztül összeforralom. Hozzáadom a csuka darabokat, mellyel együtt 20 perc alatt készre párolom. Ha szükséges, elfővő levét fehérborral pótlom.
A sztrapacskához a káposztát füstölt szalonna kisütött zsírján sóval, borssal ízesítve megpárolom. A reszelt krumplihoz kevert lisztet és tojást pihentetés nélkül fővő sós vízbe szaggatom. Készre főzöm, majd a zúzott fokhagymával ízesített pirított káposztához szedem, és azonnal a pörkölt csukával és tejföllel tálalom.
(Alpári György gasztronómus receptje)