Hozzávalók
  • 1 kg tengeri halfilé (pl. Szent Péter hal)
  • 5 dkg rizs
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 15 dkg paradicsom
  • 1 citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 babérlevél
  • 3-4 szem egész bors, só
  • 1 liter tej
  • 30 dkg kukoricadara


Elkészítés

A finomra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzá adjuk a kisebb darabokra vágott, besózott halat, néhány percig pirítjuk, majd az apróra vágott fokhagymával a kockára vágott paradicsommal, a babérlevéllel és egyéb fűszerekkel, sóval, citromlével és borral, meg annyi vízzel, hogy épp ellepje, szép lassú tűzön 20 percig főzzük. Külön sós vízben megfőzzük a rizst, amelyet tálaláskor a leveshez adunk és gazdagon meghintjük petrezselyemzölddel. Köretként tálalhatunk mellé fokhagymás tejben főtt puliszkát, azaz polentát, amit úgy készítünk el, hogy 1 liter forrásban lévő tejhez 30 dkg kukoricadarát vagy -lisztet, két gerezd zúzott fokhagymát, csipet sót adunk, és kitartóan keverjük, míg csomómentes nem lesz.

(Alpári György gasztronómus receptje)