Hozzávalók

  • 1 db kb. 2 kg-os ponty
  • 50 dkg harcsa
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 5 dkg durva só
  • 5 dkg őrölt paprika
  • 3 l víz
  • 1 db kis paradicsom és 1 db kis zöldpaprika
  • 1 gerezd fokhagyma, cseresznyepaprika, gyufatészta

A besózott, három órát pihentetett halat a fűszerpaprika kivételével többi hozzávalóval együtt egy edénybe tesszük. Főzni kezdjük, addig forraljuk, amíg a habja lemegy, és rászórjuk az őrölt paprikát. 15 percig főzzük, majd beletesszük a belsőségeket. Ezután intenzíven, zubogva forraljuk 25-30 percen át, nem baj, ha habzik.

Ha a halat nem szeletekre vágjuk, készíthetünk irdalt pontyfilé szeleteket is. A pontyfilét 2 ujjnyi szeletekre vágjuk. A halat beirdaljuk, vagyis 3 mm-enként párhuzamosan futó vágásokkal a szálkákat érezhetően átmetszve bevágjuk, vigyázva arra, hogy a bőrt ne vágjuk át! Ezeket a szeleteket is hagyjuk sóban állni 3 órán át, majd a kész hallébe főzzük bele. Gyufatésztával tálaljuk!

Forrás: MA-HAL