A pisztráng az egyik legfinomabb húsú halfaj. A lazac közeli rokona eredetileg Észak-Amerikában volt őshonos, ahol 2-3 évet töltött a tengerben, mielőtt felúszott a folyókon ívni. S bár a Kárpát-medencében eredetileg csak a sebes pisztráng volt elterjedt, mint sok más országba, ide is betelepítették a szivárványos pisztrángot. Ez változatos színéről kapta a nevét: háta olajzöld, oldalai sárgászöldek, fekete és narancspiros, néha kékes foltokkal.

A pisztráng nagyon óvatos, ügyes és gyorsan úszik. Aki ennyi ragadozó ízletes eledele, annak mindig ébernek kell lennie. A főleg rovarokkal táplálkozó, mindenevő halfaj, megeszi a csigákat, férgeket és a kisebb halakat is, ettől lesz a húsa ilyen finom. Elég nagyra tudnak nőni, a legnagyobb kifogott magyar pisztráng 6,14 kg-os volt és még 1989-ben fogták ki.Ez a méret azonban semmiség a világ tengeri csúcstartójához képest, aki 51 kg-osan és 140 cm-esen került horogra. A legnagyobb tavi pisztrángot az Alpokban fogták ki, 31 kg-ot nyomott.

A pisztrángok fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban és gazdaságilag is igen jelentősek. Nem csak a barnamedve és a ragadozó madarak egyik kedvenc fogása, de az emberek is előszeretettel vásárolják, főleg a természetes helyen kialakított halneveldékből, mivel az itt tenyésztett pisztrángoknak a legfinomabb a húsa, és ezekből lesz igazán jó fogás.

Az ünnepek közeledtével érdemes beszerezni egy-két pisztrángot, hiszen nem csak finom, de egészséges is. Ropogósan a legfinomabb, így ha sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük, kész is az ízletes étel. Nem kell vele sokat bíbelődni, a legtöbb pisztrángot konyhakészen lehet vásárolni, így nekünk már csak fűszerezni és sütni kell.

Talán nem véletlen, hogy a híres zeneszerzőt, Schubertet is megihlette ez a csodálatos hal, természetes élőhelyén szemet gyönyörködtető az úszása, tányérunkon pedig finom, egészséges és még könnyű is elkészíteni.