Konyhatechnológiák a dietetikus szemével

A melegvérű állatok rostosabb, inasabb és zsírosabb húsával szemben a hal magas víztartalmának, és az izomrostok közötti kevés és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, ezáltal laktató és telítő értéke is kisebb. Elkészítési idejük is sokkal rövidebb, mint az emlősállatok húsának.Fogyasszuk őket minél változatosabb formában! Íme, pár példa az elkészítésre.

 

A hal kiváló párolva, főzve, sütve, grillezve, tűzdelve egyaránt. Készíthetünk belőlük krémeket, leveseket, gazdag salátákat, de egyben sült, pörkölt, paprikás vagy rakott formájában is kiváló. Ahhoz, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, kerüljük a túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő hőkezelést! Ahogy az egészséges táplálkozási ajánlások is előírják, halak esetében is ritkán javasolt a bő olajban történő sütés, hiszen a felhevült olaj/zsiradék összetevői kedvezőtlen átalakuláson mennek keresztül, nem beszélve arról, hogy a készülő halételünk nagyon sok zsiradékot felvesz ilyenkor, így kalória tartalma is jóval magasabb lesz.

 

Figyeljünk a mértékletes sózásra! A magyar lakosság 3-4-szer több sót fogyaszt az ajánlottnál, és ez jelentős mértékben hozzájárulhat a magas vérnyomás, továbbá a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Az ételek készítésénél részesítsük előnyben a friss, zöld fűszernövényeket, mint például az oregánó, tárkony, bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma. Kiváló ízesítője lehet a halaknak a fokhagyma, bors, citrom, pirospaprika, paradicsom, kapribogyó, spenótlevél, mustár is.