Sokszor halljuk, hogy a halak az omega zsírsavak gazdag forrásai. De mik azok az omega zsírsavak és miért szükségesek a szervezet számára?

Az omega zsírsavak közé az omega-3, az omega-6 és az omega-9 zsírsavakat soroljuk. Az első kettő a szervezet számára nélkülözhetetlen, azaz esszenciális, a szervezetünk nem képes előállítani őket. Az omega-9 zsírsav szintén jótékony hatású, de nem esszenciális a szervezet számára.

Nézzük meg a szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3 és az omega-6 zsírsavakat kicsit részletesebben!

Elmondható, hogy mindkettő többszörösen telítetlen zsírsav, azaz több kettős kötéssel is rendelkeznek. Az omega-3 zsírsavak legfőbb képviselői: alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA), amelynek legkiválóbb forrásai a különböző hidegvízi halfajok, mint a lazac, makréla, hering, szardínia, hazai halak közül pedig a keszegben, a fehér és a pettyes busában található meg nagyobb mennyiségben. Olajok közül kiemelendő a tőkehalmáj olaj, növényi eredetű forrásként pedig említésre méltóak a diófélék, a lenmag- és a repceolaj. Az omega-6 zsírsavak legfőbb képviselői: linolsav, arachidonsav, legkiválóbb forrásai elsősorban a növényi olajok, mint a napraforgómag, kukorica, szója, tökmag, mogyoró, ligetszépe, borágó, de megtalálhatóak az állati eredetű termékekben is, például a fűvel táplált állatok húsában.

A többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és diétás kezelésében, a sejtek határhártyáinak, enzimeinek felépítésében, működésében, valamint a látásban, a szaporodásban, az emberi agy magzati és a csecsemőkori fejlődésében, de a későbbi működésében is.

Fontos tudni, hogy nem mindegy milyen arányban jutnak a szervezetünkbe ezek a zsírsavak!

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak ideális aránya táplálkozásunkban 1:3-1:5, azaz az omega-6 zsírsavak bevitele legfeljebb 3-5-szörös mennyisége lehet az omega-3 zsírsavak mennyiségének, legkedvezőbb hatásukat együttesen így tudják kifejteni a szervezetben.

Sajnos, az OÉTI táplálkozási vizsgálatai szerint hazánkban ez az arány megközelítőleg 1:26-1:28 is lehet az omega-6 zsírsavak javára, aminek igen komoly veszélyei lehetnek, ugyanis az omega-6 zsírsavak túlzott fogyasztása – jótékony tulajdonságai mellett – súlyos következményekkel is járhat: hozzájárulhat különböző gyulladásos folyamatok kialakulásához, és szabadgyökök képződésére is hajlamosíthat, melyek következtében az érelmeszesedés kialakulásának kockázata is növekszik.

Ezért különösen fontos, hogy a leggazdagabb omega-3 zsírsav forrásokat, a különféle halakat rendszeresen, hetente több alkalommal és minél változatosabb formában az étrendünkbe iktassuk annak érdekében, hogy az omega zsírsavak bevitelének aránya a szervezetünk számára a legkedvezőbb legyen.

 

Varga Anita dietetikus, OÉTI