Legfontosabb ismérve, hogy a pult és környéke tiszta, rendezett, az eladó ápolt, jó benyomást kelt és nincs szúrós, kellemetlen, romlott halszag a környezetében. A felkészült eladó hasznos tanácsokkal, ötletekkel is tud szolgálni a vásárlóknak. A megvásárolt halat gondosan csomagolja be, ügyelve arra, hogy az hazaszállítás közben se szennyeződhessen. .

A pultban a friss halat az olvadó jég hőmérsékletén (0-2°C), jégágyon tartják, tálban, vagy tepsiben, halfajonként elkülönítve. Az igényes pultban feltüntetik, hogy a hal tenyésztett, vagy vadon fogott, sőt jelölik a származási helyét is.

Kereskedelmi fogás, amikor a jégágyat kék festékkel színezik, ami szükségtelen, sőt a színezék használata miatt az ilyen pultot tanácsos elkerülni.

A halpulttól ne feltétlenül várjuk el az árubőséget, elegendő a bemutatott, vásárlási kedvcsinálásra alkalmas mennyiséget kihelyezni, ami megnyugtatóbb látvány, hiszen ebből tudjuk, hogy a többi halat még biztonságosabban, védetten és hűtve tárolják a háttérben.

A halpultban lehet hal egészben, zsigerelve, filézve, patkóra vágva, minél inkább szálkátlanítva, egyértelműen pikkelyezve, ami már konyhakész.

A jó halpultban a jeget folyamatosan utántöltik, és az olvadt elfolyó lé csatornába folyik.

Az élő halak esetében az akvárium tiszta, vize átfolyós rendszerű, folyamatosan cserélődik, mellette levegőztetett, és a halak nem zsúfoltan vannak benne. Az akváriumban csak élő és egészséges hal lehet, amit a halak mozgásából is meg lehet ítélni. Az egészséges hal testfelülete sérülésmentes, és nem „pipál” a víz felszínén.

Egyre több helyen van Magyarországon jó halpult, hiszen egyre nő az igény a friss halra, ezért érdemes egy jól bevált helyre visszajárni, ahol újabb receptekkel, akár új halfajokkal is találkozhatunk, így lehet a konyhában is kísérletezni és olyan ételekkel bővíthetjük repertoárunkat, amiről tudjuk, hogy egészséges és tápláló az egész család számára.

 

 

Zoltai Anna és Alpári György