A ponty hazánk egyik legkedveltebb hala és bár Ázsiában háziállatként tartják közeli rokonát, nálunk inkább kifogni szeretik a parton ülő horgászok. Ez a hal nem csak méretében, de lehetséges életkorában is figyelemreméltó, karácsonykor pedig nem hiányozhat a magyarok asztaláról.

A ponty eredeti őshazája Ázsia, valamint Európa keleti fele, de ma már gyakorlatilag minden földrész édesvizeiben megtalálható, természetesen hazákban is. A Kárpát-medencében a ponty a legnagyobb gazdasági jelentőségű halfaj és a horgászok is leginkább ezt a halat szeretik a bot végén látni. Tenyésztik halastavakban is; a nemes pontyok alkotják a pontyállomány 90%-át.

A ponty keltetőházi szaporítását magyar szakembereknek, első sorban Woynárovich Eleknekköszönheti a világ. A tógazdaságokban csak néhány kilósra hagyják megnőni, hiszen ez a méret keresett a háziasszonyok által, de sok szerencsés horgász fogott már ki sokkal nagyobb példányokat. A magyar rekord egy 34 kilós tükrös ponty, ami2014 júniusában akadt Ladola Vilmos horgára Gyékényesen. Ez  a hal is azonban szinte eltörpül a világrekorder 42,6 kilogrammos ponty mellett, amit Martin Locke fogott ki.A világhírű potykát néhány Guinness-rekordot érő kép után visszaengedték. Nem csak méretben, de életkorban is meglepetést okoz ez a hal: a magyar vizekben gyakori ponty akár a száz évet is megélheti, ha nem fogják ki idő előtt, de még ennél is tovább élhet a díszhalként tartott koi, ami állítólag kétszáz évig is lubickolhat a tó fenekén.

S bár a ponty „húsevő” is, ne gondoljuk, hogy kisebb haltársait eszi meg – főleg rákokat, férgeket és szúnyoglárvákat eszik, folyamatosan finomságok után keresgél a tóban.

A ponty húsa igen kedvelt, jóízű, de kissé szálkás, ezen lehet segíteni irdalással és sózással. Érdekesség, hogy míg nálunk kedvelt karácsonyi menü, addig Ázsiában a ponty közeli rokonát, az aranyhalat háziállatként tartják.

Életkor ide, méret oda, a ponty a legtöbb magyar családban a nyári bográcsos bulik és karácsonyi menü hagyományosan nélkülözhetetlen része. Ki ne szeretné a halászlevet, a halpaprikást vagy a filéből készülő rántott pontyot?