Magyar név: Süllő
Angol név: Zander / Pike perch
Latin név: Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)
Maximális mért tömeg: 14,6 kg
Átlagos tömeg: 1-3 kg
Maximális mért hossz: 1 m
Átlagos hossz: 0,5-0,6 m
Környezet: Édesvízi környezet.
Előfordulása: Igazi európai hal, elterjedési területe Közép- és Kelet-Európa.

Leírása:

A süllő teste megnyúlt, oldalról enyhén lapított, a feje hosszú, a testéhez viszonyítva nem nagy, orra hegyes. A csúcsba nyíló szája nagy, erős fogak ülnek benne, amelyek között a többi közül kiemelkedő, nagyobb ebfogak is vannak. A két hátúszója jól elkülönül egymástól, legfeljebb a tövüknél érintkezik, az elsőben kemény, hegyes úszósugarak, míg a hátsóban lágy, elágazó úszósugarak találhatók. A háta sötét, szürkészöld oldalai ezüstös alapszínűek. A kopoltyúfedőtől háton 8-12 sötét sáv húzódik. A has ezüstös, sárgásfehér színű, a hátúszói és a farokúszó fekete foltsorral díszítettek.

Biológiája:

A süllő a tiszta, oxigénben gazdag, haltáplálékban bő vizeket kedveli. Szaporodását akkor kezdi, ha a víz hőmérséklete 10-14 C-os, ez nálunk április-május hónapra, a kajszibarack virágzásának idejére esik. Párosan ívó hal, ikráját nád, fűzgyökér vagy más víz alatti növények finom leveleire, gyökerére rakja. Az ikrákat a hím egyedül őrzi, és friss vizet áramoltat az úszójával az ikrákra. A kikelt kissüllők első táplálékai apró, lebegő planktonállatok. 5-6 cm-es nagyságnál már áttér a ragadozó életmódra, és kishalakat fogyaszt.

Kereskedelmi formája:

Előhűtött, nyers egész hal, filé, szelet gyorsfagyasztott egész hal, filé, szelet.

Konyhatechnológia:

Sütőben, serpenyőben sütve, grillezve, roston sütve, párolva, gőzölve, főzve.

Ízmegállapítás:

Húsa hófehér, kemény, szálka nélküli, tiszta ízű. Mindenféle fűszerezést elbír.

Kalóriatartalom: 84-86 kcal/100 g

Zsírtartalom: 0,8-1,1g/ 100 g

Omega-3: 1g/100 g

ÉRDEKESSÉG

A süllő az egyike a természetes vizeink gazdasági szempontból legértékesebb halfajainak. Jelentős mennyiséggel szerepel az üzemi halászatban, illetve a sporthorgászatban is. A süllő és a fogas tulajdonképpen ugyanaz a hal, csak két különböző nagyságú korában. A süllőt 1,5 kg-os koráig süllőnek hívják, az 1,5 kg-os kora feletti példányokat fogasnak vagy fogassüllőnek nevezik.

 

Forrás:

Szabó Péter – Hoitsy György: Halak és halételek, Corvina könyvkiadó, 2011

 www.corvinakiado.hu