Magyar név: Ponty
Angol név: Common carp
Latin név: Cyprinus carpio (Linnaeus,1758)
Maximális mért tömeg: 32-34 kg
Átlagos tömeg: 1,5-3 kg
Maximális mért hossz: 1,0-1,2 m
Átlagos hossz: 0,3-0,4 m
Környezet: Édesvízi környezet.
Előfordulása:

A ponty a Földünkön legszélesebb körben elterjedt édesvízi halfaj, a tudatos telepítő munkának köszönhetően minden földrészen megtalálható. Belső-Ázsiából származik.

Leírása:

Megnyúlt testű, oldalról lapított, változóan magas hátú hal. Alakja örökletes alapon és a környezeti tényezők hatására jelentős változékonyságot mutat. A vizeinkben élő vadpontyok két formáját különböztethetjük meg: a nyurgaponty teste nyújtott és hengeres, míg a tőponty inkább magasabb hátú és rövidebb, illetve oldalról lapított alakú. A tógazdasági nemes pontyot nem tekintik önálló formának. A szája csúcsba nyíló, harmonikaszerűen kitolható, 4 bajuszszála közül 2 rövidebb a felső ajkakon, 1-1 hosszabb pedig a száj két szegleténél található. A szeme a testéhez képest kicsi. A farokúszója jól fejlett és mélyen kivágott. Az úszók szürkés színűek, a páros úszók és a farok alatti úszó narancssárga, vörhenyes. A pikkelyei nagyok. A színük az élőhelytől és a származástól függően változó, leggyakrabban sötét, olajzöld, vagy olajbarna, a testoldal zöldessárga.

Biológiája:

A ponty a táplálékban gazdag álló- és lassú folyású vizeket kedveli, kivált a sekély, nyáron jól felmelegedő, náddal, hínárral benőtt részeket. Táplálékát ivadékkorban algák, alsóbbrendű rákok lárvái alkotják, később az aljzat iszapjában élő férgek, szúnyoglárvák, vízi rovarok, hínárfélék hajtásai, magvak. Szaporodása május közepétől június közepéig tart. Egy nagyobb ponty 1-1,5 millió ikrát is rak.

Kereskedelmi formája:

Előhűtött és élő egész hal, előhűtött és gyorsfagyasztott szelet, filé.

Konyhatechnológia:

Sütőben, serpenyőben sütve, grillezve, roston sütve, párolva, gőzölve, főzve.

Ízmegállapítás:

Az ízét nagyban meghatározza, hogy milyen vízből származik és milyen takarmányon nevelték. Tiszta, jellegzetesen pontyízű húsának színe fehértől a sárgáson át a mély barnáig változhat. Szálkás. A nagyobbak zsírosodásra hajlamosak, a zsír a hasi zsírdepókban rakódik le.

Kalóriatartalom: 100-146 kcal/100 g

Zsírtartalom: 4,7-8,7g/100 g

Omega-3: < 1g

 

ÉRDEKESSÉG

A ponty nagy tűrőképességű hal, jól alkalmazkodik a viszonylag magas sótartalmú vizekhez is. A mesterséges telepítések következtében napjainkra sok olyan vízterületen is előfordul, amely alapvetően nem felel meg igényeinek, így az ott élő pontyok növekednek ugyan, de nem szaporodnak. A tógazdasági nemes pontynál négy örökletes pikkelyezési típust különböztetünk meg: 1. pikkelyes 2. tükrös 3. oldalsoros 4. bőrponty. A tógazdasági termelés és a természetes vízi gazdálkodás kapcsolata valamennyi halfajunk közül a pontynál a leginkább szembetűnő. A tógazdaságokban nevelt pontyok 20 százaléka kihelyezésre kerül a horgászvizekbe, ott biztosítanak gyorsan visszafogható méretes halat.

 

Forrás:

Szabó Péter – Hoitsy György: Halak és halételek, Corvina könyvkiadó, 2011

 www.corvinakiado.hu