Magyar név: Pettyes busa
Angol név: Bighead carp
Latin név: Hypophtmalmichthys nobilis (Richardson, 1845)
Maximális mért tömeg: 69,1 kg
Átlagos tömeg: 1-3 kg
Maximális mért hossz: 1,2 m
Átlagos hossz: 0,3-0,5 m
Környezet: Édesvízi környezet.

Előfordulása:

A pettyes busa a földünkön széles körben elterjedt édesvízi halfaj, de nagy mennyiségben inkább csak az ázsiai országokban és Európa vizeiben található meg.

Leírása:

A pettyes busa külső megjelenésében nem hasonlít egyetlen őshonos halfajunkhoz sem. Egyedül a fehér busától való megkülönböztetése okozhat nehézséget. A teste lapos, a feje nagy, a homloka széles, a szemei a fej alsó részén helyezkednek el, a szája felső állású. A háta sötétszürke, a testoldalak ezüstös alapszínűek, vörösesbarna vagy sötétszürke szabálytalan márványzattal. Hasa ezüstösen fehér, úszói szürkék, esetleg vöröses árnyalatúak.

Biológiája:

Mindkét busafaj a pontyfélék családjába tartozik. Eredeti előfordulási területein a pettyes busa a nagy folyók lakója. Általában a telet a folyók mélyebb főmedrében tölti, a melegebb időszakban a hatalmas kiöntésekben talál bőséges táplálékot. Táplálékát főként zooplankton és szerves törmelék alkotja, amit a kopoltyújának belső oldalán kialakult készülék segítségével szűr ki. Természetes szaporodását hazai vizekben még nem tapasztalták.

Kereskedelmi formája:

Előhűtött és élő egész hal, előhűtött és gyorsfagyasztott szelet, filé.

Konyhatechnológia:

Sütőben, serpenyőben sütve, grillezve, roston sütve, párolva, gőzölve, főzve.

Ízmegállapítás:

Fehér és rózsaszínbe hajló színe van a húsának, szálkás.

Kalóriatartalom: nincs adat

Zsírtartalom: 1,9-2%-a a testtömegnek

Omega-3: nincs adat

 

ÉRDEKESSÉG

Kiváló növekedése és a vizeket zavarossá tévő planktonok nagyszámú fogyasztása miatt a betelepítések után gazdasági szempontból egyik legfontosabb halfajunká vált. A hipermarketekbe és a halkereskedésekbe leginkább a tógazdaságokból érkezik a busa, bár a természetes vizekbe történő kitelepítések hatására a horgászok is találkozhatnak vele rendszeresen. Egyesek szerint a kifogás után azonnal feldolgozott és tisztított busa íze ízletesebb. A pettyes busa szállítása jóval könnyebb, mint a fehér busáé, de a hal a feldolgozási vesztesége jelentős a nem felhasználható nagy feje miatt.

 

Forrás:

Szabó Péter – Hoitsy György: Halak és halételek, Corvina könyvkiadó, 2011

 www.corvinakiado.hu