Magyar név: Pangasius / Cápaharcsa
Angol név: Pangasius
Latin név: Pangasius hypothalmus (Sauvage, 1878)
Maximális mért tömeg: 290,7 kg
Átlagos tömeg: 4-12 kg
Maximális mért hossz: 2,7 m
Átlagos hossz: 0,6-1,0 m
Környezet: Édesvízi környezet.
Előfordulása: Vietnam, Malajzia, Indonézia, Kambodzsa.

Leírása:

A cápaharcsa teste zömök, a háta színe kékes, a hal oldala kissé világosabb színű. A fej kicsi, rajta kis szemek helyezkednek el, a száj széles és lapos. A hátúszó magasan ívelt, és alakjában hasonlít a cápa hátúszójára. Hosszú, egybefüggő farok alatti úszóval rendelkezik, a farokúszó villás jellegű, nem áttetsző.

Biológiája:

A pangasius a vietnami és egyéb ázsiai édesvízi halgazdaságok legfőbb kiviteli cikke. Ellenálló a betegségekkel szemben, nem igényes a környezetére, és a táplálékban sem válogatós. Nagyszerűen megél a nem túl oxigéndús és planktonokban gazdag folyókban is. Mindenevőnek nevezhetjük, mert táplálékai között megtalálhatók a vízinövények, moszatok, apró rákocskák, csigák, férgek, kisebb halak.

Kereskedelmi formája:

Előhűtött filé, szelet, gyorsfagyasztott filé, szelet.

Konyhatechnológia:

Sütőben, serpenyőben sütve, grillezve, roston sütve, párolva, gőzölve, főzve és minden ismert konyhatechnológiai eljárással.

Ízmegállapítás:

A pangasius húsának íze nem túl jellegzetes és határozott, de nagyszerűen elkészíthet a legváltozatosabb fűszerezési eljárásokkal. A halhús tömör szerkezetű, porhanyós, nedvességben gazdag, és nagyszerű tulajdonsága, hogy olajsütés alkalmával sem veszti el a nedvességtartalmát, nem válik szárazzá.

Kalóriatartalom: 96 kcal/100 g

Zsírtartalom: 4 g/100 g

Omega-3:

ÉRDEKESSÉG

Mivel a pangasius olcsó, közkedvelt és sokoldalúan elkészíthető hal fi nom ízvilággal, a vietnami tógazdaságok egyre nagyobb mennyiségben állítják elő. A pangasius sok helyről már kiszorította a tőkehalat is. Az USA-ban és Európában is nagyon sok halsütöde felvette már a tengeri halak mellé a pangasiust is a fish and chips alapanyagaként, és a két kontinens a vietnami halgazdaságok legnagyobb felvevőpiacává lépett elő. A nagy kereslet és a könnyű feldolgozhatóság miatt sok Vietnammal szomszédos ország is jelentős nagyságú pangasiustelepeket épített napjainkra, és teljes iparágak épültek erre a halra.

 

Forrás:

Szabó Péter – Hoitsy György: Halak és halételek, Corvina könyvkiadó, 2011

 www.corvinakiado.hu