Környezet: Sósvízi környezet 0-800 méter mélységig, 0-360 méter mélységben általában.

Előfordulása: Atlanti-óceán teljes területe, Csendes-óceán, minden trópusi és mérsékelt égövi tenger.

Leírása:

A makréla izmos, erős, megnyúlt, orsó alakú, áramvonalas testtel rendelkezik, ez gyors úszásra és nagy távolságok megtételére teszi alkalmassá. Erre szüksége is van a táplálékhalak üldözésekor, vagy ha a rátámadó nagyobb ragadozó halak elől kell menekülnie. A makrélafajok között vannak olyanok, amelyek akár a 20 éves kort is elérhetik. A legnagyobbra növő makréla a királymakréla, amelynek nagysága elérheti az 1,80 métert is.

Biológiája:

A fiatal makrélák planktonokkal, apró hallárvákkal, rákocskákkal táplálkoznak, de ahogyan idősödnek, úgy térnek át a kisebb testű halak fogyasztására. Egyik legfőbb táplálékuk a hering, bár előszeretettel eszik a tintahalakat és a garnélarákokat is. Ahogyan közeledik a tél, a makrélák az addigi élőhelyükről, a felszíni vizekből a mély vízbe vándorolnak, ahol a fenék közelében tartózkodnak és nem táplálkoznak. A kora tavaszi időkben inkább a partok közelében élnek, és itt szaporodnak, a Földközi-tenger térségében márciustól áprilisig. A 11-14 oC-os vizeket kedvelik a leginkább, ezért a makrélahalászati szezon is akkor kezdődik, amikor a halak a felszíni vizek közelében tartózkodnak.

Kereskedelmi formája:

Előhűtött, nyers egész hal és filé, gyorsfagyasztott egész hal és filé, füstölt, sózott.

Konyhatechnológia: Sütőben, serpenyőben sütve, grillezve, roston sütve.

Ízmegállapítás:

Négy szó elég, hogy meghatározzuk a makrélát: olcsó, finom, laktató, egészséges. Talán nem is igaz? Pedig az. A makréla olyan hal, amely bőségesen visszafizeti minden egyes, vásárlására fordított forintunkat. A húsa rózsaszínű, magas olajtartalommal bír, de mégsem olajos hal jellegű, nagyon ízletes és lédús is. A hús állaga diszkrét, természetes, finomszerkezetű és a nagyon fiatal csirkehúsra emlékeztet. Az íze finom, könnyed, jellegzetes és nagyon zamatos. Az illata határozottan óceáni jelleget sugall, enyhe célzással a tengeri zöld algára. Amellett, hogy ízletes, nagyon egészséges is, hiszen tartalmaz még foszfort és B-vitaminokat is.

Kalóriatartalom: 220 kcal/100 g

Zsírtartalom: 16 g/100 g

Omega-3: kiváló

 

ÉRDEKESSÉG

A makréla rendkívül fontos kereskedelmi és ipari jelentőségű hal. A tengeri javak megszerzésében az embernek a makrélákért folytatott küzdelemben komoly konkurenciával kell számolnia. A makréla ugyanis első számú tápláléka a tonhalaknak, a delfineknek, a kardszárnyú delfineknek, a sirályoknak, a kardhalaknak és a cápáknak. Az óriási tömegekben sokszor több milliós lélekszámú makrélarajokra sok vízi élőlénynek fáj a foga.

 

Forrás:

Szabó Péter – Hoitsy György: Halak és halételek, Corvina könyvkiadó, 2011

 www.corvinakiado.hu