Magyar név: Csuka
Angol név: Pike
Latin név: Esox lucius (Linnaeus, 1758)
Maximális mért tömeg: 34,5 kg
Átlagos tömeg: 3,1-5,2 kg
Maximális mért hossz: 1,75 m
Átlagos hossz: 0,8-1,2 m

Környezet: Édesvízi, brakkvízi környezet.

Előfordulása: Az északi féltekén általánosan elterjedt halfaj. Európában csak a Skandináv-félsziget legészakibb részéről hiányzik. Megtalálható Írországtól Tunéziáig és Marokkóig, Kis-Ázsiában ugyanúgy, mint Észak-Amerika mérsékelt égövi vizeiben,valamint brakkvízi környezetben, pl. a Balti-tenger és az Északi-tenger folyótorkolatainál, partjainál.

Leírása:

A csukát jellegzetes testalkata miatt első pillantásra meg tudjuk különböztetni minden más édesvízi halfajtól. A fajra jellemző a testéhez képest igen nagy fej, amely a szem előtt felülről lapított az egész erősen megnyúlt, kacsacsőrre emlékeztető. A fej méretének a felet a hatalmas száj teszi ki, amelyben erőteljes ragadozófogazat található. A test oldalról lapított, az úszok kicsik, és a hátúszó jellegzetesen a test hátulsó negyedében helyezkedik el,a farok alatti úszó fölött. A háta sötétszürke, oldalának alapszíne zöldesszürke vagy teljesen zöld, márványozott, a has fehér színű.

Biológiája:

A csuka tipikus állóvízi hal, a gyors sodrású vizeket kerüli. A nagyobb tavakban a parti zónákat, a folyóvizekben is inkább a sekély vizeket kedveli. A kifejlett csuka nem tartozik a válogatós halak közé, és gyakorlatilag minden olyan halfajt elfogyaszt, amihez hozzájut, köztük a saját fajtársait is. Táplálékát képezik a halak, rakok, kisebb vízi madarak és kisemlősök is, amiket rejtekéből kirontva kap el. A csukára jellemző a kannibalizmus különösen akkor, ha mesterséges tavakba sűrűn egymás mellé helyezik ki a csukaivadékot.

Kereskedelmi formája: Előhűtött, nyers egész hal, előhűtött file, gyorsfagyasztott egész hal.

Konyhatechnológia: Sütve, sütőben, grillen, roston, serpenyőben, párolva.

Ízmegállapítás:

Ragadozó lévén húsának íze tiszta, bár minősége a süllőé alatt marad, húsa fehér, szálkás. Ívás után egy kicsit erősebb hal íze van. A fűszerezést szereti, legyen az paprika, mustár, de egy kis füstölt bacon is csodákat művel vele.

Kalóriatartalom: alacsony

Zsírtartalom: 0,7% (testtömeg százalékában)

Omega-3: nincs adat

ÉRDEKESSÉG

A csuka hideg vizekben ívik, a halászok a természetben a szaporodást jégtörő Mátyás napjához kötik. A csukát az elsőrendű haszonhalaink között tartjuk nyilván, és tógazdasági nevelése, népesítése elkerülhetetlen a pontyos tógazdaságokban. A ponty mellé bekerült, táplálékkonkurens, értéktelen halak gyérítése érdekében telepítik. Ezek fogyasztásával állít elő fehér és ízletes húst, ezért a hazai és a külföldi piacokon egyaránt keresett. Jó sporthal, keményen küzd a horgon. Horgásztavak népesítéséhez és egyéb horgászvizek halasításához is kedvelt faj. A horgászok által kifogott eddigi legnagyobb csuka 24 kg-os volt, míg egy halász 1983-ban egy 30 kg-os példányt fogott.

Forrás:

Szabó Péter – Hoitsy György: Halak és halételek, Corvina könyvkiadó, 2011

 www.corvinakiado.hu