Magyar név: Barramundi, Ázsiai tengeri sügér
Angol név: Barramundi
Latin név: Lates Calcarifer (Linnaeus, 1758)
Maximális mért tömeg: 60 kg
Átlagos tömeg: 2-7 kg
Maximális mért hossz: 2 m
Átlagos hossz: 0,4-1,3 m
Kalóriatartalom: 97 kcal/100 g
Zsírtartalom: 2,8 g/100 g
Omega 3: nagyon jo
Környezet: Édesvízi-sósvízi környezet, 10–40 méter mélységig.
Előfordulása: Ázsia, Ausztrália, Új-Zéland, India,Indonézia, Izrael, Thaiföld, Indiai-óceán, Perzsa-öböl, Kína,Taiwan, Pápua Új-Guinea.

Leírása:

Az ázsiai tengeri sügér teste megnyúlt, a szája kissé ferde, a felső állkapocs meghosszabbítása mögött ül a szem. Testen nagy méretű, ezüst színű pikkelyek találhatóak, amelyek attól függően sötétebbek vagy világosabbak, hogy a hal adott élőhelye az édesvízi vagy sósvízi környezet.

Biológiája:

Az ázsiai tengeri sügér előfordulási helyei a tengerek part közeli vizei, folyótorkolatok, lagúnák, a tiszta vizű és a zavaros vizek egyaránt. Az édesvízi barramundi kevésbé nő nagyra, mint a sósvízi testvérei, és nem ritka, hogy csak az 50-80 cm nagyságot éri el kifejlett korara. Táplálékát képezik halak, rákok, medúzák, puhatestűek, az édesvízi faj előszeretettel fogyasztja a vízi növényzetet is.

Kereskedelmi formája:

Előhűtött nyers halfilé, halszelet és egész hal, illetve gyorsfagyasztott file, szelet.

Konyhatechnológia:

Sütőben, serpenyőben sütve, grillezve, roston sütve, párolva, főzve, gőzölve, posírozva.

Ízmegállapítás:

A barramundi húsának szerkezetét legjobban a zsenge, rántani való falusi csirke húsához tudnám hasonlítani. Pelyhes, aromás, lédús, mégis tartalmas. A nagy húslemezekből álló hús szájba vételkor omlós, rágáskor tartalmas és stabil szerkezetű. Az íze a magas nedvességtartalma miatt telt, kellemesen, kielégítően zamatos. Nem nagyon hasonlít a sügérfélék húsára, mégis igazi ínyencség.

ÉRDEKESSÉG

MADE IN AUSTRALIA. Akár ezt a szlogent is viselhetné. A barramundi igazi ausztrál márka, hiszen egyrészről egy ősi bennszülött ausztráliai törzs neve, másrészről Ausztrália a világ legnagyobb ázsiaisügér-kereskedője. A hal óriási kereskedelmi jelentőseggel bír Ázsia számos országában is, hiszen nagyon kedvelt ízletessége, szaporodó- es alkalmazkodó képessége miatt. Ausztrálián kívül elsősorban Ázsiában népszerű, de napjainkra jelentős nagyságú az európai felvevő piac is, és az USA-ban is rendkívül keresett, ahol mesterséges tavakban és halfarmokon nagy sikereket érnek el a tenyésztésével. Las Vegas mellett például csak azért építettek barramundi nevelő tavakat, hogy a kaszinóváros
óriási igényeit ki tudjak elégíteni. A barramundi tenyésztése Magyarországon egyedül a Jászkiséri Halas Kft. Halnevelő telepen történik, és az áldozatos munkának köszönhetően napjainkra mar a magyarországi halkereskedésekben is hozzájuthatunk e világszerte kedvelt és elismert halhoz. A pultokon található többi tengeri hallal szemben óriási előnye, hogy szinte a „szomszédból” érkezik, és a kifogástól, illetve feldolgozástól számított pár óra múlva már a vásárlóhoz kerülhet, ezzel a frissességgel egyetlen más tengeri hal sem tud versenyezni.

 

Forrás:

Szabó Péter – Hoitsy György: Halak és halételek, Corvina könyvkiadó, 2011

 www.corvinakiado.hu