Magyar név: Afrikai harcsa
Angol név: North African catfish
Latin név: Clarias gariepnus (Buechell, 1822)
Maximális mért tömeg: 8,5 kg
Átlagos tömeg: 1-3 kg
Maximális mért hossz: 1,2 m
Átlagos hossz: 0,5-0,8 m
Kereskedelmi formája: Előhűtött, nyers egész hal, filé, szelet, gyorsfagyasztott filé, szelet.
Konyhatechnológia: Sütve és serpenyőben sütve, grillezve, roston sütve, párolva, gőzölve, főzve.
Ízmegállapítás: Húsa szaftos, ízletes, szálka nélküli, nyersen vörös, megsütve, főzve fehér. Mindenféle fűszerezést elvisel, a magyaros ízesítés jól fekszik neki.
Kalóriatartalom: nincs adat
Zsírtartalom: nincs adat
Omega-3: nincs adat
Környezet: Édesvízi környezet.

Előfordulása

Az afrikai harcsa elterjedési területe és eredeti élőterülete az afrikai kontinens volt, de Kis-Ázsiában is előfordult. Magyarországra 1986-ban érkeztek az első afrikai harcsaivadékok Dániából és Hollandiából.

Leírása:

Az afrikai harcsa teste megnyúlt hengeres, az elülső részén felülről, a farok részén oldalról összenyomott. Nagy feje erősen lapított, hátrafelé szélesedik, szeme kicsi. A háta és az oldala vagy szürkés márványozott, vagy sötétszürke, esetleg fekete. A hasa piszkosfehér, uszonyainak színe szürkés. Az afrikai harcsa a hátúszója alapján jól megkülönböztethető a hazai szürkeharcsától. A hosszú hátvonalon végighúzódó, egybefüggő hátúszója miatt hasonlít a hazai vizekből is ismert menyhalhoz, viszont a menyhal hátúszója két részre van osztva, míg az afrikai harcsáé nincs.

Biológiája:

Az afrikai harcsa elsősorban azokat az élővizeket szereti, ahol a víz hőmérséklete tartósan nem csökken 18 oC alá. Általános előfordulási területe: folyók, tavak és egyéb lassú vizek. Viselkedése és táplálkozási szokásai hasonlítanak a szürke harcsáéhoz. Az afrikai harcsa ragadozó hal, és elsősorban vízi élő- lényekkel, halakkal, rákokkal, csigákkal, kisebb vízi emlősökkel táplálkozik, de ínségesebb időkben mindenevővé válik.

ÉRDEKESSÉG

Mivel az afrikai harcsa nagyon alkalmazkodóképes, igénytelen, és a táplálékforrása eléggé széles körű, aránylag alacsony költség- vonzattal nevelhető és tenyészthető. Jelentős és gazdaságilag is fontos haszonhallá vált, ezért a halgazdaságok aránylag jobb áron tudják értékesíteni, mint a szürkeharcsát. Kizárólag haltenyésztő farmokon tartható és tenyészthető ma Magyarországon, mivel temperált hőmérsékletű vízre van szüksége, amit csak a hőforrások közelébe telepített halgazdaságok mesterséges tavaiban kaphat meg. Vadvízi tartása a hidegvíztűrő képessége miatt jelentős nehézségekbe ütközik, mert 14 celsius fokos vízben már elpusztul.

Kisegítő légzőszervének (korallszerv) köszönhetően, amellyel a légköri oxigént közvetlenül is tudja hasznosítani, csekély víz- mennyiségben is igen sok hal tartható, ami 1 m3 vízben 300-500 kg halat is jelenthet.

 

Forrás:

Szabó Péter – Hoitsy György: Halak és halételek, Corvina könyvkiadó, 2011

 www.corvinakiado.hu