Sajtóközlemény

2018. augusztus 29.

 

Egy hétvége, három helyszín

 Kelet-Magyarországra látogat a „Kapj rá!” roadshow

 

Ízekben, élményekben és programokban „lubickolhat”, mint hal a vízben, aki augusztus utolsó hétvégéjén a „Kapj rá!” roadshow valamelyik állomására látogat. Az érdeklődők ezúttal három helyszín közül választhatnak, hiszen Szegeden, Kiskőrösön és Tiszafüreden folytatódik a halfogyasztást ösztönző kampány.

 

Augusztus utolsó hétvégéjén három kelet-magyarországi rendezvényen kóstolhatnak ízletes, friss és egészséges halételeket a látogatók. A Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2018. augusztus 31. és szeptember 2. között nem csak a „szögedieknek”, és az ellenállhatatlan szegedi halászlé szerelmeseinek nyújt majd kikapcsolódást. A Tisza belvárosi partja és az újszegedi Partfürdő is benépesül halfőzőkkel, akik a Halfőző Érdemrend fokozatainak elnyeréséért mérik össze tudásukat. A bográcsban rotyogó halételek és egyéb finomságok mellett a „Kapj rá!” faháza is várja az érdeklődőket afrikai harcsafilé és pisztrángfilé falatokkal, emellett a gyermekek halakkal kapcsolatos ügyességi játékokban próbálhatják ki magukat.

 

Ugyanebben az időszakban, tehát augusztus 31. és szeptember 1. között zajlik a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok, ahol a borok mellett természetesen az étkekből sem lesz hiány. A hagyományos kiskőrösi – krumplis és bryndzás – ételek mellett lesz Sztrapacska udvar, kirakodóvásár, népi iparművészeti tárgyak árusítása, esténként pedig olyan együttesek szolgáltatják a talpalávalót, mint a Wellhello, Caramel vagy az Irigy Hónaljmirigy. A „Kapj rá!” standja ezúttal is ízletes halfalatokkal készül, a terítéken füstölt pontyfilé és halpástétom lesz, de a nagy népszerűségnek örvendő receptes kiadványokból is válogathatnak az érdeklődők.

 

Szeptember első napján Tiszafüreden halfőző versenyt szervez a MA-HAL. A rendezvény elsődleges célja, hogy népszerűsítse a halételeket és bemutassa azok sokféleségét. Az eseményen egy óriásbográcsban is fő majd halétel, továbbá hálódobó verseny, látványhalászat és a Tisza-tavon sétahajózás gazdagítja a programkínálatot. A „Kapj rá!” standjánál pisztrángfilét, pontyfilét és halpástétomot kóstolhatnak a látogatók, s míg a felnőttek az ismeretterjesztő és receptkiadványokat tanulmányozzák, a kisebbek a gyermek-foglalkoztató feladataival tölthetik el hasznosan az idejüket.

 

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.