Sajtóközlemény

 2018. szeptember 13.

 

„Kapj rá!” a halra Budapesten és Szekszárdon – a Nemzeti Vágtán, az Édes Napokon és a Szekszárdi Szüreti Napokon is várják a halrajongókat

 

 

Két nagyszabású, budapesti rendezvényen, valamint a Szekszárdi Szüreti Napokon is finom halfalatokat kóstolhatnak az érdeklődők a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány keretében, a 2018. szeptember 14-16. közötti hétvégén. A Nemzeti Vágta és az Édes Napok kulturális programokkal, hagyományos és különleges desszertekkel, míg a borvidékéről híres Szekszárd  zamatos nedűkkel csábítja a látogatókat.

Nem hiányozhat a „Kapj rá!” kampány standja Budapest két legrangosabb őszi rendezvényéről és a Szekszárdi Borvidék egyik leghíresebb programjáról, a Szüreti Napokról sem. A külön-külön is több tízezer embert vonzó események gasztronómiai és kulturális programokkal, valamint kiváló hangulattal várják a vendégeket.

A budapesti Édes Napok – Perugia, Tübingen és Obidos után – Európa negyedik legnagyobb szabadtéri, ingyenesen látogatható, édesség tematikájú rendezvénye. A magyar édességek, cukrászati termékek az utóbbi években számos nemzetközi versenyen nyertek rangos kitüntetéseket, amelyek mind a kézműves, mind a nagyipari desszertgyártókat egyre különlegesebb és jobb minőségű termékek előállítására ösztönzik. Az idei Édes Napokon többek között kézműves csokoládé manufaktúrák, édességgyártók és cukrászatok képviseltetik magukat, a színpadon pedig mestercukrászok, csokoládékészítők tartanak bemutatót. A programnak ezúttal is a Szent István Bazilika előtti tér ad otthont. A sok nyalánkság mellett bizonyára jól esnek majd az ízletes halfalatok, hiszen a „Kapj rá!” faházánál füstölt halfilé és halpástétom várja az érdeklődőket.

Ezen a hétvégén a Hősök teréhez is érdemes lesz ellátogatni, ahol a hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendő Nemzeti Vágta zajlik majd. A nemzeti lovas hagyományokat bemutató, történelmi hangulatú lovasverseny, valamint az azt kísérő kulturális és gasztronómiai programok várhatóan ezúttal is tömegeket vonzanak majd. Az Országkonyhában tradicionális ételekkel, valamint hazai pálinka- és borkülönlegességekkel várják mindazokat, akik a futamok és a lovasbemutatók között megéheznek és megszomjaznak. Az eseményen a „Kapj rá!” standját is érdemes lesz felkeresni, ahol afrikai harcsafilé és halpástétom falatokat kóstolhatnak, receptes kiadványokkal gazdagodhatnak a látogatók, a gyerekek pedig halas témájú ügyességi feladatokat oldhatnak meg.

A Szekszárdi Szüreti Napok a város legnagyobb eseménye, amely a bor és a kultúra nemes kapcsolatát helyezi a középpontba. A színpadon négy napon keresztül, 2018. szeptember 13-16. között helyi és országos hírű előadóművészek szórakoztatják a látogatókat, lesznek nép- és könnyűzenei koncertek, na és a Szekszárdi Történelmi Borvidék nedűinek színe-java. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás. Az eseményen a „Kapj rá!” standját is meglátogathatják az érdeklődők, ahol halas finomságokkal – halpástétommal és a füstölt halfalatokkal – várják a vendégeket, a gyermekek pedig nagy népszerűségnek örvendő foglalkozásokon (játékhal horgászat, színezés) vehetnek részt.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.