Jó tudni, hogy a nyers hal – mint minden nyers élelmiszer – hordozhat szemmel nem látható szennyeződéseket. Vásárlása, tárolása és elkészítése során ezért érdemes ügyelni arra, hogy a esetleges szennyeződéseket megelőzzük. Fontos az elkülönített hal helyes kezelése, tárolása, a szennyezett felületek forró vizes lemosása. Régi, jól bevált háziasszonyi praktika az ecetes, citromos víz alkalmazása a halszag eltávolítására.

Otthon jól záródó dobozban tegyük a halat a hűtőszekrénybe, megelőzve a szagának átterjedését más élelmiszerekre. Amennyiben a vásárlás napján a halat nem használjuk fel, tanácsos konyhakész állapotában, gondosan, teljes felületén becsomagolva és felcímkézve lefagyasztani. Fagyasztva a hal néhány hétig tárolható, bár számolni kell a kifagyás miatt fellépő kiszáradással, vízveszteséggel, minőségcsökkenéssel.

A fagyasztott hal tárolási ideje még kissé meghosszabbítható, ha „jégpáncélban” tároljuk, azaz lefagyása után vízbe mártjuk, és úgy csomagoljuk, címkézzük.

Ami a kész halételek tárolását illeti: ezen fogások többsége gyorsan elkészíthető, a hal főzése, sütése nem órákig tartó konyhai elfoglaltság. A halételek többsége frissen elkészítve jó és ízletes. A halból készült ételt lehetőleg az elkészítése után fogyasszuk el, és ne tároljuk. A hal alaplé főzés után gyorsan lehűtve 2 napig eltartható 0°C közeli hőmérsékleten, de felhasználása előtt alaposan át kell forralni.

És hogy mire figyeljünk a hal feldolgozása közben? A hal magas víztartalma miatt gyorsan romlik, ezért a feldolgozást is gyorsan kell végezni, a hús csak addig legyen hűtetlenül, ameddig feltétlenül szükséges. A fagyasztottan vásárolt halak egy része közvetlenül a fagyasztóból kivéve süthető, főzhető. Abban az esetben, ha felolvasztjuk, az olvasztást 0-5°C-os hűtőtérben végezzük.

 

Zoltai Anna és Alpári György