Az ünnep közeledtével lazíthatunk a tempón és felkészíthetjük az ízlelőbimbóinkat az otthoni gasztrofesztiválra. Ilyenkor a finom fogások mellé jól esik pohár finom bor, ami teljessé teszi az ételek esszenciáját. Karácsonykor általában halászlevet vagy rántott halat eszünk és fehér bort iszunk hozzá. De mi a helyzet a vörös, illetve rozé borokkal? Ha ezek is passzolnak a halhoz, akkor hogyan döntsük el, mit töltsünk a pohárba?

Kár lenne tagadni, hogy a karácsonyi ünnepek egyik legjobban várt időtöltése, az evés. Karácsonykor egyszerre fogyasztunk tradicionális fogásokat, és kísérletezünk új ízekkel, étkezésünkben pedig – az év többi részéhez viszonyítva – a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kapnak a halételek is.

Ehhez kapcsolódó régi közhely, miszerint halhoz fehérbor passzol. Miért is? Egy japán borász társaság kutatói szerint a vörösborokban megtalálható kis mennyiségű vas erős hal-utóízt hagy a halfogyasztók szájában. Néhány kivételtől eltekintve a halak íze alapvetően gyenge és semleges, kevés utóízzel. Ezért nem mindegy, hogy milyen az elkészítési mód, a fűszerezés, illetve milyen szósszal és köretekkel tálalják őket. Az ideális borválasztáshoz érdemes a tányérunkban megkeresni a vezető ízt és ahhoz viszonyítva kiválasztani a bort. Egy jó tanács, ami hüvelyujj szabályként vezethet minket: minél inkább a hal természetes ízei dominálnak, annál kevésbé illatos bort érdemes választani. Minél szárazabb a hal húsa, annál szikárabb és minél zsírosabb, annál testesebb bort kíván. A Kapjrá.hu stábja összeírt néhány rövid példát, ami segít eligazodni a hal és a bor komplex viszonyrendszerében.

Az egyszerűen elkészíthető, könnyű halhúsokhoz inkább a friss és légies fehérborok dukálnak, mint például az irsai olivér, a sauvignon blanc vagy a rizling. A füstölt halnál a száraz, testes és savas harmonikus fehérborok lehetnek a nyerőek. A gazdagon fűszerezett fogásokhoz a testesebb fehérek illenek, így az ilyen ételekhez bátran választhatunk egy chardonnay-t.

A grillen készült illetve a sűrűbb textúrájú halak intenzív aromái remekül kijönnek a testesebb rozékkal, sillerekkel vagy a könnyebb vörösborokkal is.

Amennyiben pedig az ünnepeknél tartunk: kedvenc tradicionális fogásunkban, a halászlében minél jobban elnyomja a paprika a halízt, annál testesebb lehet a vörösbor. De a rántott ponty sem sértődik meg, ha nem fehér, hanem vörösborral teljesedik ki az íze. A pinot noir egy tökéletes választás, de ha harcsapaprikást fogyasztunk, a pirított túrós csuszához is párosítható vörösbor, mondjuk egy fűszeres zamatú, testesebb kadarka.

A fehérboros felsorolásunkból kimaradt, a királyok a bora – a borok királya, a Tokaji Aszú. A világon egyedülálló természetes, nemes édes borát magas cukor tartalma miatt általában desszertekhez szokták ajánlani, pedig a más fogásokhoz is passzol! A Tokaji boroknál szabadon lehet játszadozni az ízekkel: szinte végtelen variációban elkészíthető a hal aszalt, szárított, kandírozott gyümölcsökkel, vagy akár mézzel, mind különleges ízeket eredményez, ha egy pohárka szép aszút kortyolunk mellé. Ami a pedig a fűszerezést illeti, érdemes a vaníliát, gyömbért, szegfűszeget, szegfűborsot, ánizst használni. Fontos megjegyezni, ha Tokajit választunk, akkor, figyeljünk oda, hogy az édesség mértéke közel hasonló legyen az elfogyasztandó fogással, tehát se a bor az ételt, se az étel a bort ne nyomja el!