Az egészséges táplálkozási ajánlások alapján hetente legalább 1-2 alkalommal javasolt a halfogyasztás, minden korosztály számára.

 

A hal egészséges tápanyagforrást jelent kedvező zsírsavösszetétele, fehérjedús tulajdonságai, valamint könnyű emészthetősége miatt. Emellett nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3 és omega-6) tartalmaz. Különösen csecsemőkorban, agyunk fejlődésének időszakában és időskorban, a szellemi képességek hanyatlásakor fontos, hogy szervezetünkben elegendő mennyiségben legyenek az omega zsírsavak.

 

A megfelelő mennyiségű zsírsav bevitel az anya táplálkozása révén magzatkorban a méhlepényen keresztül, míg csecsemőkorban a szoptatás által biztosítható – az anyatejen keresztül a gyermek megfelelő ellátottságban tud részesülni. Kismamáknak azonban mindenképpen kerülni kell a nyers, a nem megfelelően hőkezelt, illetve a nagy testű tengeri halak fogyasztását – cápa, királymakréla, kardhal, cserepeshal -, amelyek nagy koncentrációjú nehézfém szennyezettsége egészségkárosító lehet. A kismamák étkezési szokásait – különösen itt Magyarországon – ez utóbbi korlátozás nem igazán befolyásolja, hiszen ezek a nagytestű tengeri halfajták ritkán szerepelnek a hazai élelmiszer piac kínálatában.

 

Ami pedig az idősebb korosztályt illeti, számos több ezer főn végzett nemzetközi felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, a szív- és érrendszeri, továbbá a szem-megbetegedések kialakulásának kockázata. Egyes kutatások pedig azt is alátámasztják, hogy a halhúsból származó omega-3 zsírsavak és a gyümölcsökben, zöldségekben lévő növényi rostok együttesen csökkentik a vastagbél rosszindulatú daganatainak gyakoriságát.