Sajtóközlemény

2018. szeptember 4.

 

A Szigetköztől Jászberényig

Ezen a hétvégén is több helyszínen várja az érdeklődőket a „Kapj rá!” roadshow

 

A kulináris élvezetek és a jó borok szerelmesei szinte tobzódhatnak a programokban a következő napokban, hiszen az ország több helyszínén rendeznek szüreti és gasztronómiai rendezvényeket. A „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány roadshow-ja számos eseményre ellátogat: a Bábolnai Gazdanapokon, a Budapest Borfesztiválon, a Jász Expón és a Szigetköz ízei, Vármegye borai fesztiválon is ízletes halfalatokkal, különleges receptekkel és gyermekprogramokkal várjuk az érdeklődőket.

 

Országszerte négy helyszínen folytatódik a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány a hétvégén. A Bábolnai Gazdanapokon, 2018. szeptember 5-9. között Magyarország legnagyobb szabadtéri mezőgép kiállítását tekinthetik meg a látogatók, ahol a díszvendég Hollandia lesz. A precíziós gazdálkodásról és innovatív technológiákról szóló információk mellett ételekből és italokból sem lesz hiány, sőt, a „Kapj rá!” standjánál is csillapíthatják éhségüket az arra járók. A terítéken füstölt afrikai harcsafilé és pisztrángfilé lesz.

 

A Budapest Borfesztivál közönsége a kiváló borok mellett finom falatokat is kóstolhat, ha 2018. szeptember 6-9. között a Budai Várba látogat. Az Európa legszebb borfesztiváljaként nyilvántartott rendezvényen közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát ízlelhetik meg az érdeklődők. A nedűk mellett pedig számos ételkülönlegességet is megkóstolhatnak a rendezvény résztvevői.Az esemény ideje alatt a „Kapj rá!” standja is nyitva áll a látogatók előtt, füstölt halpástétommal és halfilével várjuk a halrajongókat. Ezen kívül gyermekfoglalkoztatóval, receptes kiadványokkal és ismeretterjesztő füzetekkel is készülünk.

 

Ezen a hétvégén Jászberénybe is érdemes lesz ellátogatni, hiszen 2018. szeptember 7-9. között rendezik meg a Jász Expo és Fesztivált. A családok számára is ideális program kézműves termékekkel, bográcsban rotyogó ételekkel, népi játékokkal, folklór- és könnyűzenei koncertekkel csábítja a Jászság fővárosába az érdeklődőket. A „Kapj rá!” standjához látogatókat füstölt afrikai harcsafilé és halpástétom fogadja.

 

A Szigetköz ízei, Vármegye borai Fesztivál is különleges finomságokkal és jóféle nedűkkel várja a közönséget 2018. szeptember 7-9. között Mosonmagyaróváron. A látogatók hagyományőrző programok sokaságát élvezhetik: lesz solymász bemutató, ijászkodás, lovas bemutató és kutya szépségverseny is. A „Kapj rá!” standja 11 és 18 óra között mindhárom napon ingyenes halkóstoltatással, receptfüzetekkel és gyermekfoglalkoztatóval várja az érdeklődőket.

 

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.