Bár a magyarok sajnos a kelleténél kevesebb halat fogyasztanak, halászlében azért  verhetetlenek vagyunk. Bede Róbert mesterszakács, a halételek elkötelezett híve, segít  eligazodni a halászléfajták között, és a jó halászlé titkát is elárulja. Bede Róbertet egy nagy tányér ínycsiklandó halászlével mindig le lehet venni a lábáról. A mesterszakács a töményebb, passzírozott változatra esküszik, de a szegedi, balatoni vagy épp a bajai változatot is jó szívvel ajánlja azoknak, akik kedvet kapnak a halászléhez. De vajon melyik elnevezés „A legismertebb halászlé”? Kétség kívül a szegedi, a balatoni, továbbá a Duna-menti változatok közül a bajai. Utóbbi különlegessége, hogy passzírozás nélkül készül, rövid ideig főzik, és hagyományosan gyufatésztával dúsítják, alapját a ponty adja. A szegedi halászlé ezzel szemben többféle halból készül, a sűrűsége miatt passzírozzák, és az elkészült alaplébe helyezik bele a halszeleteket.

A balatoni változatok közös jellemzője, hogy pontyból és a magyar tengerből fogott ragadozó halból készülnek, sokszor krumplival tálalják, olykor fehér borral ízesítik” – magyarázta Bede Róbert, aki egészen extrém halászléket, például citromkarikával és tejföllel dúsított levest, továbbá a Tisza mentén babérlevéllel fűszerezettet is kóstolt már.

bede_robert

„Jó halászlét képtelenség főzni kiváló minőségű fűszerpaprika, öreg hagyma és friss, ízes, hazai hal nélkül. Egyéni ízlés kérdése, hogy milyen halfajtát rakunk a bográcsba, én például a törpeharcsát és a keszeget nem, a csukát viszont annál inkább szeretem belefőzni, ez utóbbi nagyon intenzív ízt ad a fogásnak” – mondta el Bede Róbert, aki szerint sajnálatos, hogy a magyarok jóval kevesebb halat fogyasztanak, mint a nemzetközi átlag, pedig a vizeinkben található halak tökéletes alapanyagként szolgálnak az ízletes, változatos étkezéshez.

A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára.

????????????????????????????????