Elkezdődött a húsvét előtti 40 napos böjt időszaka. A böjt a mai napon, hamvazó szerdán veszi kezdetét és egészen nagypéntekig tart. Ebben az időszakban a halfogyasztás engedélyezett, így bűntudat nélkül lehet halat fogyasztani.

Manapság a böjtkúrák egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek. Számos oka van a böjtölésnek, ilyen például a méregtelenítés, a fogyás vagy a szellemi megtisztulás. A legismertebb böjti szokás a hús elhagyása, ami alól csak a sós- és édesvízi halak, és más vízi állatok (kagylók, csigák, rákok stb.) képeznek kivételt. Így tehát bátran lehet fogyasztani édesvízi halat a kúra alatt is.

shutterstock_328723490

Miért is érdemes halat fogyasztani?

A keresztény kultúrában böjti ételként fogyasztott halnak pozitív élettani hatásai vannak. Rendszeres fogyasztása, különösen értékes zsírsavtartalmuknak köszönhetően segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket. A halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké.

A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az emberi agy magzati és csecsemőkori optimális fejlődéséhez, de a későbbi működéséhez is egyaránt. Egyes felmérések szerint idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, a szív- és érrendszeri-, továbbá a szembetegségek kialakulásának kockázata.

shutterstock_296226842

Párolva, grillezve, sütve, főzve

Nem csak a böjti időszakban ajánlott fogyasztása, hanem legalább heti két alkalommal az év bármelyik időszakában. Kiváló választás előételnek, főételnek és vendégváró fogásnak is. Oldalunkon számtalan recept, tipp és praktika megtalálható. Töltsd le receptfüzeteink egyikét és válogass a változatos és egészséges receptek között: https://kapjra.hu/category/letoltheto-anyagok/. A Kapj rá Facebook oldalán minden héten különleges, de könnyen elkészíthető recepteket osztunk meg, valamint, ha február 25-ig részt veszel nyereményjátékunkon, egy szuper ajándékcsomagot is nyerhetsz!