Felmérések szerint a magyar emberek sokkal több halat fogyasztanának, de sokakat visszatart a jellegzetes halszag. Pedig a friss hal nem büdös!

 

A frissen kifogott halaknak nincs kellemetlen szaguk, sőt azt az illatot kell, hogy idézniük, mintha a tengerparton vagy egy tó mellett sétálnánk. Ha mégis furcsa szaga van a halnak, ott már tényleg nagy a baj: az ilyen árut nem szabad megvenni és főleg nem elkészíteni.

Akik nem kedvelik a hal jellegzetes ízét, érdemes semlegesebb ízű halakkal próbálkozniuk elsőre – ez a taktika azoknál a gyerekeknél is beválhat, akik nem szeretik a halételeket. Például egy afrikai harcsa fűszeresen elkészítve azoknak is ízletes lehet, akik eddig nem kedvelték a halételeket. A vonakodók körében népszerű lehet továbbá a harcsa-csirke fasírt is, amelynél nem dominál annyira a hal íze, így hamar megszokható, megszerethető lesz.