Hozzávalók
Halpástétomhoz:
- 40 dkg szálka nélküli füstölt hal
- 2 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 2 dl tej
- só, bors, szerecsendió, friss gyömbér
Gyúrt tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 2 fej hagyma
- 4 evőkanál tejföl
- só
Elkészítés
A vajból, lisztből, tejből a fűszerekkel fehérmártást készítünk, melyhez keverjük a füstölt halat. Egyenletesen elkeverjük, szükség szerint ízesítjük. A lisztből a tojással, csipet sóval gyúrt tésztát készítünk, melyre kis halmokban helyezzük el a halpástétomot, oly módon, hogy a tészta felével a hal betakarható legyen. Derelyeszaggatóval a négyzetesre összenyomkodott töltött tésztát felvágjuk, pihentetés után lobogó sós vízben készre főzzük, forrón tálaljuk. Tálaláskor vajban üvegesre párolt, vastagra karikázott hagymát, és egy-egy kanál tejfölt teszünk a kiporcíózott barátfülék tetejére.
(Alpári György gasztronómus receptje)