Hozzávalók

Halpástétomhoz:

  • 40 dkg szálka nélküli füstölt hal
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • só, bors, szerecsendió, friss gyömbér

Gyúrt tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 fej hagyma
  • 4 evőkanál tejföl


Elkészítés

A vajból, lisztből, tejből a fűszerekkel fehérmártást készítünk, melyhez keverjük a füstölt halat. Egyenletesen elkeverjük, szükség szerint ízesítjük. A lisztből a tojással, csipet sóval gyúrt tésztát készítünk, melyre kis halmokban helyezzük el a halpástétomot, oly módon, hogy a tészta felével a hal betakarható legyen. Derelyeszaggatóval a négyzetesre összenyomkodott töltött tésztát felvágjuk, pihentetés után lobogó sós vízben készre főzzük, forrón tálaljuk. Tálaláskor vajban üvegesre párolt, vastagra karikázott hagymát, és egy-egy kanál tejfölt teszünk a kiporcíózott barátfülék tetejére.

(Alpári György gasztronómus receptje)