Hozzávalók
  • 80 dkg pontyfilé
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl sör
  • 80 dkg steak burgonya
  • 1 db citrom
  • 2×0,5 liter olaj a sütéshez


Elkészítés

A halfiléket bőrös oldalukról a legélesebb késünkkel 1,5 mm-enként halszálka roppanásig, annak átvágásáig beirdaljuk, majd 3 cm-es szalagokra vágjuk, sóval ízesítjük. Sörtésztát készítünk. 2 kanál liszt kivételével a lisztünket a tojásságával és a sörrel sűrű palacsintatésztává keverjük, melyhez hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A steak burgonyát aranysárgára sütjük, zsiradékból kiszedve félretesszük. Az előzőleg lisztbe mártott pontyszalagokat a sörtésztába merítjük, onnan az olaj felszínéről, közelről a forró olajba helyezzük, és kisütjük. Majd szitára szedjük, zsírtalanítjuk. Tálaláskor a forró olajban másodjára rövid idő alatt ropogósra sütjük a steak burgonyát, és citrom gerezdekkel együtt a halat körítjük.

(Alpári György gasztronómus receptje)