Hozzávalók
  • 1 kg tisztított fejnélküli apróhal vegyesen
  • 5 dl 10%-os ecet
  • 4 babérlevél
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db ecetes uborka
  • 1 db jégcsapretek
  • 2 dl tejföl
  • 7 dkg só
  • 7dkg cukor
  • szemesbors, borókabogyó, koriander, babérlevél

 


Elkészítés

Az apróhalat (keszeg, kárász, compó stb. vagy fagyasztott hering) megtisztítjuk, vízben többször átmossuk, mély tálban sózzuk, cukrozzuk és 3 napig állni hagyjuk. 3 nap után újra kimossuk, majd szemes borsot, borókabogyót, koriandert, babérlevelet teszünk a halak közé. Hozzáadjuk a karikára vágott vöröshagymát, majd rétegezve ízlésesen, sárgarépával díszítve üvegekbe rendezzük. Egy rész ecetből, két rész vízből összeforralt és visszahűtött páclével töltjük fel üvegeinket. Pácolt halaink 1 hét után fogyaszthatók. Tálaláskor retekszalmát készítünk. Hámozott jégcsapretket hosszában, cérnametélt vastagságúravágjuk, majd jeges vízben állni hagyjuk, kiemeljük, lecsepegtetjük, tálaljuk. Ekkor a retek ropogós, kazallá rendezhető, mely köré rakjuk a savanyított halunkat, ecetes uborkát, tejfelt és frissen karikázott lilahagymát.

Megjegyzés: Boltban vásárolt ruszlival 1 hetet megtakaríthatunk.

(Alpári György gasztronómus receptje)