Hozzávalók
  • 2 db konyhakész kecsege
  • fél citrom
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • só, őrölt fehérbors

A főzelékhez:

  • 60 dkg gyalult tök (vagy 2 db cukkini)
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 2 dl tejföl
  • fél liter tej
  • só, cukor, 1-2 evőkanál almaecet


Elkészítés

A kecsegéket orruknál fogva forró lobogó vízbe mártjuk. Onnan kivéve kemény bőrüket lenyúzzuk. Fejüket, farkukat levágjuk, törzsüket hosszában kettévágjuk, gerinchúrjukat eltávolítjuk. Sózzuk, borsozzuk, citromlével, almaecettel fél órát marináljuk. Közben elkészítjük a főzeléket. A gyalult tököt, vagy szép, hosszú szálakra gyalult cukkinit sózzuk, állni hagyjuk, majd kicsavarjuk. A finomra vágott hagymát vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kicsavart tököt, vagy cukkinit. Saját levében, kevés ecettel, cukorral és finomra vágott kaporral félpuhára pároljuk. Majd tejjel felöntjük, liszttel elkevert tejföllel habarjuk és kiforraljuk. Tálaláskor friss kaporral megszórjuk. A marinált kecsegeszeleteket vajban közepes lángon megsütjük és a főzelékkel együtt tálaljuk.

(Alpári György gasztronómus receptje)