Hozzávalók

A halhoz:

  • 80 dkg csuka, 2,5 cm darabokra vágva
  • 2 fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg pirospaprika
  • 1 db cseresznyepaprika
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 0,5 dl fehérbor
  • 0,5 dl tejföl
  • 0,5 dl olaj
  • csipet só, bors, köménymag

 

A sztrapacskához:

  • 60 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg káposzta
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 db tojás
  • csipet só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma

 


Elkészítés

Az olajon a vöröshagymát a köménymaggal, fokhagymával aranysárgára pirítom, majd a friss paprikákat, paradicsomot belefőzöm. A tűzről levéve tört pirospaprikával, sóval, borssal, fehérborral ízesítem. Ezt követően a pörköltet 15 percen keresztül összeforralom. Hozzáadom a csuka darabokat, mellyel együtt 20 perc alatt készre párolom. Ha szükséges, elfővő levét fehérborral pótlom.

A sztrapacskához a káposztát füstölt szalonna kisütött zsírján sóval, borssal ízesítve megpárolom. A reszelt krumplihoz kevert lisztet és tojást pihentetés nélkül fővő sós vízbe szaggatom. Készre főzöm, majd a zúzott fokhagymával ízesített pirított káposztához szedem, és azonnal a pörkölt csukával és tejföllel tálalom.

 

(Alpári György gasztronómus receptje)