- 1 db tisztított, zsigerelt, pikkelytelenített 800-1000 grammos barramundi
- 1 citrom
- 2 dl tejszín
- 1 csokor friss tárkony
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 szál citromfű
- 1 szál póréhagyma
- 15 dkg vaj (a fűszervajhoz)
- 5 dkg vaj a burgonyapüréhez
- 3 db fokhagyma
- 2 cl konyak
- szőlőmag vagy olívaolaj
- 1 kg tisztított burgonya
- 30 dkg csiperkegomba
- só, őrölt feketebors
Készítsünk fűszervajat: konyhai robotgépben aprítsuk fel a petrezselymet (szár nélkül) és a fokhagymát.Tegyük bele a vajat, mixeljük tovább, majd amikor szép krémes, öntsük bele a konyakot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A tisztított barramundi hasüregét kenjük be a fűszervajunkkal, majd tegyük bele az összekötözött tárkonyból, citromfűből és póréhagymából álló fűszercsokrot.
Irdaljuk be a barramundi mindkét oldalát egy éles késsel, majd a résekbe kenjünk kevés olívaolajat, és helyezzünk beléjük 1-1 fél citromgerezdet.
Kenjük meg az egész halat kevés szőlőmagolajjal, majd tegyük a 170-180oC-ra előforrósított sütőbe 25-30 percre.
Készítsük el a burgonyapürét, sózzuk-borsozzuk, majd öntsük hozzá a felforrósított tejszínt, és adjunk hozzá kevés vajat, majd keverjük össze.
Serpenyőt hevítsünk szárazon, majd amikor forró, öntsünk bele kevés olíva- vagy szőlőmagolajat. Tegyük bele a tisztított és szeletelt csiperkegombát, és erős lángon süssük meg őket.
A megsült barramundit óvatosan emeljük ki a sütőből, helyezzük egy tányérra, majd kanalazzunk mellé kevés sült gomba köretet, és tálaljuk a burgonyapürével forrón.
(A Jászkiséri Halas Kft. receptje)