- 2 db 20 dkg-os barramundifilé
- só, bors
- olívaolaj
Fűszervajhoz:
- 50 g vaj
- 1 teáskanál apróra vágott kakukkfű, petrezselyem
- 1 gerezd reszelt fokhagyma
- fél citrom reszelt héja
- só, bors
A szárazra törölt halfiléket sóval, frissen őrölt borssal és a zúzott fokhagymával bedörzsöljük, és egy órán át hűtőszekrényben pácoljuk. A szobahőmérsékletű vajat a hozzávalókkal elkeverjük, alufóliába csomagolva henger alakúra formázzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
Egy teflonbevonatú serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat felhevítünk, majd ha a halat belehelyeztük, mérsékeljük a hőfokot közepesre. A filé sütését mindig a bőrös felével kezdjük, és egy spatula segítségével nyomjuk le pár másodpercig, hogy a hal bőre egyenletesen piruljon. Süssük ezen az oldalon 3-4 percig, míg aranybarna, ropogós nem lesz a bőre, majd fordítsuk meg, és még 2-3 percig süssük (attól függően, milyen vastag halfilénk van).
Zelleres burgonyapürével tálaljuk, citromszeletekkel díszítsük.
(A Jászkiséri Halas Kft. receptje)