2017. 09. 20 – 24. között 78. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) a HUNGEXPO területén.
Gyertek el a 78. OMÉK-ra és nézzétek meg a „Kapj rá!” standját (HUNGEXPO „A” pavilon, 204/A stand), ahol színes programokkal várunk mindenkit! A látványkonyhában halból készült finomságok elkészítési módját tekinthetitek meg. A helyszínen óriásakvárium fogad élőhal bemutatóval valamint megtekinthetitek a fotó és halászati kiállítást. A gyermekeket játszósarok fogadja. Lesznek szakmai előadások és persze sok más színes program várja az érdeklődőket.
A közönség felteheti halkészítéssel kapcsolatos kérdéseit a látványkonyhában sürgölődő profiknak és meg is kóstolhatja az elkészült halas ételeket!
Programok:
Látványkonyha-főzőshow
Szerda – Süllő nap
10.30 Nyíri Szása, Aranykaviár étterem
- Fogasfilé turbolyás kucsma gombával édesburgonyával
- Fogasfilé folyami rákkal hagymás meleg babsalátával
- Marinált fogas fűszeres bundában sütve gyömbéres zöldségekkel
14.00 Csesznegi István, Aranyponty Halászcsárda
- Roston süllőfilé langyos salátaágyon
- Fogasfilé Orly módon csíki mártással
- Bőrén sült fogasfilé zöldfűszer mártással
Csütörtök – Szürkeharcsa nap
10.30 Bíró Lajos, Vendéglő a kisbíróhoz
- Harcsapaprikás vargányával
- Harcsatatár
- Marseille-i korhely halászlé harcsából
14.00 Alpári György, gasztronómus
- Harcsagulyás galuskával
- Harcsapogácsa tormás – savanyú uborkás tejföllel
- Harcsával töltött paprika salátafőzelékben
Péntek – Busa nap
10.30 Kleman István, séf, Halkakas
- Céklás füstölt busa hab
- Paradicsomos húsgolyó édesburgonyával
- Busa poppers salsával
14.00 Kleman István, séf, Halkakas
- Busapástétom
- Céklás füstölt busa rizottó
- Bolognai spagetti
Szombat – Ponty nap
10.30 Kleman István, séf, Halkakas
- Ponty ropogós
- Ponty corndog coleslaw salátával
- Ponty gulyás csipetkével
14.00 Csesznegi István, séf, Aranyponty Halászcsárda
- Ínyenc pontyfilé sült zöldségekkel
- Pontyfilé sokmagvas pankó morzsában sütve friss zöldsalátával
- Halchips pontyból – többféle mártogatóssal
Vasárnap – Afrikai harcsa nap
10.30 Bede Róbert, TV paprika
- Kapros, tejszínes halleves burgonyával
- Sült harcsafalatok vöröslencsén és párolt uborkán, chilis bazsalikomos dresszinggel
- Párolt harcsafilé aszalt sárgabarackos sült paprikán, gremolátával
14.00 Alpári György gasztronómus
- Sárgaborsó leves füstölt harcsával
- Marinált harcsafalatok almaágyon
- Serpenyős afrikai harcsa tojásos lecsós rétessel
Óriásakvárium
Látványos, élőhal bemutató olyan édesvízi halakból, mint a csuka, harcsa, ponty, süllő, dévérkeszeg, ezüstkárász, amur, busa, kecsege, afrikai harcsa.
Gyermekfoglalkoztató sarok
A kiállítás teljes időtartama alatt tartalmas gyermekprogramokat kínálunk kicsiknek és kicsit nagyobbaknak is. Szakképzett és gyakorlott animátor segítségével megtudhatjuk hogyan készül a szövet hal, miként lehet saját „akváriumunk”. Lesz halmozaik készítés magokból, halacska papírtányérból és saját készítésű horgászbotra is szert tehetünk.
Játék – Kerékpörgetős kvíz
Az érdeklődők próbára tehetik a halfogyasztással kapcsolatos tudásukat. A kvízjáték során hasznos információkat sajátíthatnak el többek között a halfogyasztás pozitív élettani hatásairól és a hal elkészítésének konyhatechnikai trükkjeiről.
Fotókiállítás
Édesvízi halakat és azok élőhelyét bemutató természetfotókból, valamint a termelési tevékenységek fotóiból rendezett impozáns fotókiállítás.
Eszközkiállítás
A hagyományos és modern halászati, halgazdálkodási tevékenységet bemutató eszközkiállítás.
Előadások, nemcsak a szakmának
Szerda
11.00 Széles Ivett, Nébih, ÉLBC – Védjegyek fogyasztói szemmel – A Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegyről általában
11.20 Boross Viktor, Miniszterelnökség – A Kapj rá! kampány bemutatása
16.00 Balogh Borbála, Felelős Gasztrohős Alapítvány – Finom és egészséges, de környezetkímélő is? – a felelős halfogyasztás ismérvei
16.20 Boross Viktor, Miniszterelnökség – A Kapj rá! kampány bemutatása
Csütörtök
11.00 Sziráki Bence, MA-HAL – A hazai haltermelés számokban
11.20 Nagy Gábor, Aranyponty Zrt. – A harcsa domesztikációjának jelentősége
16.00 Alpári György, gasztronómus – A halak és hallevesek világa – a halászlétől a halgulyásig
16.20 Balogh Borbála, Felelős Gasztrohős Alapítvány – Finom és egészséges, de környezetkímélő is? – a felelős halfogyasztás ismérvei
Péntek
11.00 Králik Helga, Aranyponty Zrt – A halfogyasztás ösztönzése Magyarországon
11.20 Nagy Gábor, Aranyponty Zrt. – A harcsa domesztikációjának jelentősége
16.00 Nagy Gábor, Aranyponty Zrt. – A harcsa domesztikációjának jelentősége
16.20 Sziráki Bence, MA-HAL – A hazai haltermelés számokban
Szombat
11.00 Sziráki Bence, MA-HAL – A hazai haltermelés számokban
11.20 Nagy Gábor, Aranyponty Zrt. – A harcsa domesztikációjának jelentősége
16.00 Nagy Gábor, Aranyponty Zrt. – A harcsa domesztikációjának jelentősége
16.20 Králik Helga, Aranyponty Zrt – A halfogyasztás ösztönzése Magyarországon
Vasárnap
11.00 Sziráki Bence, MA-HAL – A hazai haltermelés számokban
11.20 Lévai Ferenc, Aranyponty Zrt. – A multifunkcionális tógazdaság
16.00 Králik Helga, Aranyponty Zrt – A halfogyasztás ösztönzése Magyarországon
16.20 Alpári György, gasztronómus – A halak és hallevesek világa – a halászlétől a halgulyásig
.
Gyertek el OMÉK “Kapj rá!” standunkra és kóstoljátok meg Ti is a halból készülő különleges ételeket!