SAJTÓKÖZLEMÉNY

2018. szeptember 20.

Vámosszabadiban, az ecetes hal hazájában folytatódik a „Kapj rá!”

Különleges halételekkel, koncertekkel és szórakoztató programokkal várják a halételek szerelmeseit a Győrtől néhány kilométerre fekvő Vámosszabadiban, 2018. szeptember 22-én. A település horgásztavánál már évek óta egy egész napos fesztivállal ünneplik a térség halételeit, például az ecetes, pácolt halat. Az eseményen a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány standja is ott lesz, finom halas kóstoló falatokkal és gyermeksarokkal.

A halételek készítésének nagy hagyománya van a Szigetközben, nem csoda, hogy a horgásztóval is büszkélkedő Vámosszabadiban minden évben halfesztivált rendeznek. A halgasztronómiai napon a szórakozásnak is komoly szerep jut, hiszen helyi és országos hírű zenekarok szolgáltatják a talpalávalót.

Az esemény egyben a „Kapj rá!” roadshow egyik állomása, ahol ízletes kóstoló falatokkal – füstölt halfilével és halpástétommal – várják a látogatókat. A gyermekek körében nagy népszerűségnek örvendő gyermeksarokban színező feladatokkal és játékhal horgászattal várják a kicsiket, a felnőttek pedig változatos, halas recepteket tartalmazó kiadványokkal lehetnek gazdagabbak.

A fesztiválon természetesen a térség egyik legnépszerűbb, tájjellegű halétele, az ecetes rántott hal is terítékre kerül. A finomságot egyedi módon készítik a helyiek: a halfilét vagy patkót a szokásos módon kirántják, lecsepegtetik, tálba helyezik és egy ecetes burgonyához hasonló páclevet készítenek hozzá, rengeteg vöröshagymával. Az így elkészített ételt legalább két napig érlelik, mielőtt fogyasztják. A szigetközi ecetes hal azonban csak az egyik a sok-sok különleges finomság közül, amit meg lehet kóstolni, így a Vámosszabadi Halfesztivál a halrajongók számára kitűnő hétvégi programnak ígérkezik.

A „Kapj rá!” kampányról:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarország számára a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.